Co dělat po promoci – magisterské studium nebo práce?

Studium máte za sebou. Složili jste státní zkoušky a vaše diplomová práce byla úspěšná. Teď stojíte před těžkým rozhodnutím. Měli byste pokračovat v magisterském studiu nebo byste měli nastoupit do práce? Toto rozhodnutí určitě není lehké a závisí na několika okolnostech, včetně toho, co plánuje po studiu. Aby jsme vám pomohli tuto situaci vyřešit, tady je několik otázek, které byste si měli položit před tím, než dojdete k rozhodnutí.

V jaké oblasti jste získali bakalářský titul?

Může to vypadat jako zřejmá otázka, ale je důležitá. Existuje několik oblastí, kde získání magisterského titulu výrazně zvyšuje šance na zvýšení platu, zatímco v jiných oblastech není mezi jednotlivými titulu až tam velký platový rozdíl. Například podle časopisu Forbes získání titulu MBA v oboru zaměřeném na finance může představovat nárůst platu o 88%, zatímco v ošetřovatelském obru vám nepřinese více financí. Jestli se váš bakalářský titul stane více lukrativní, když k němu přidáte magisterský, mohl by to být skvělý způsob, jak si vylepšit kariéru.

Co si můžete dovolit utratit?

Univerzitní programy mohou být drahé, vždy to závisí na dané univerzitě. Někdy je nejlepším ukazatelm, zda se máte na danou univerzitu přihlásit to, zda cena odpovídá vašemu rozpočtu. Když jste si položili otázku, zda vám magisterský titul přinese větší finanční ohodnocení v budoucí práci, můžete ještě zvážit, kolik budete platit za to, abyste tohoto zvýšení platu dosáhli. Jestli se chystáte utratit velkou sumu za studium, kterým nedosáhne vrácení svých inverstic, pravděpodobně bude lepší jít pracovat. Když uvažujete o univerzitních magisterských programech, podívejte se, jaké stipendia a finanční pomoc univerzity nabízí.

Jak váš životopis vypadá pro zaměstnavatele?

Bez ohledu na to, zda jste během studia pracovali, nebo studovali na plný úvazek, skvělý životopis by měl obsahovat kombinaci pracovních zkušeností a vzdělání. Jestliže máte vynikající študijní výsledky, ale na pracovních pozicích se cítíte nejistí, potom vám přestávka mezi bakalářským a magisterským programem pomůže vyplnit tuto mezeru. Konec konců, pokud strávíte dva roky v pracovním procesu, může vám to přinést zkušenosti potřebné do budoucího studia magisterského programu.

Na druhou stranu, některé magisterské programy nabízejí vynikající příležitosti, ajko jsou stáže nebo přístupy na konferenci, které vám zvýší prestiž. Například jestli vaše předcházející pracovní místa nebyla úplně taková, jaké jste si představovali, potom stáž ve známé mezinárodní společnosti nevo účast v něčem jako je Model United Nations nebo Young European Council, váš životopis se dostane na vyšší úroveň. Takže když se zajímáte o programy, berte v úvahu aktuální stav vašeho životopisu a co potřebujete k tomu, abyste mu dodali něco extra, co upoutá pozornost zaměstnavatelů. Při výběru univerzity hodnoťte i studentské kluby, stáže a mimoškolské aktivity. Vždyť nakonec magisterské studium má přinést další úroveň vědomostí, takže se ujistěte, že má program hodnotu, která vám dodá na přestiži.

Jaký máte důvod k dalšímu studiu?

Možná jednou z nejdůležitějších otázek, kteoru byste si měli položit je to, proč vlastně chcete pokračovat ve vysokoškolském studiu. Jste nadšení z toho, že získáte víc vědomostí a odborných znalostí v určité oblasti, nebo to děláte jen proto, že jste byli ve škole celý svůj život a nenašli jste si práci po ukončení studia? Pochopení vašich motivací vám může pomoci vytěžit co nejvíce z vašeho studia a ubezpečit se, že neskončíte univerzitu bez toho, abyste věděli, kam směřujete.

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru