Jak se vypořádat s mocenskými hrami

Všichni jsme někdy terčem frustrujících a nespravedlivých komunikačních strategií v osobním i pracovním životě. Často jde o mocenské hry, které mají podobu komunikačních vzorců a chování, do kterých se opakovaně, někdy nevědomě a někdy i cíleně, zapojujeme. Často nejde jen o izolované, náhodné události. Komunikátoři jednají systematicky a nespravedlivě využívají ostatní nebo vlastní sílu a mocenské pozice ve svůj prospěch. Není náhodou, že tato jednání používají sportovní nebo bojovou terminologii.

Řadu toxických praktik mezilidské komunikace identifikoval Claude Steiner ve své stěžejní práci „The Other Side of Power“ (1981), které později zpopularizoval Joseph DeVito ve své knize „Interpersonal Communication Book“ (2008-2019). V osobním životě se nejčastěji setkáváme s těmito negativními komunikačními praktikami:

Nahoře nikdo

Komunikační partner odmítá „na“ jako odpověď, odmítá a/nebo bagatelizuje jakoukoli reakci a zesměšňuje jakékoli výhrady a obavy

Dlužíš mi

Jak název napovídá, toto se týká splacení imaginárního dluhu. Jeden osvědčený dobrý skutek (o který se nikdo moc nestaral a nikdo o něj v první řadě vlastně nežádal) je neustále používán jako připomínka minulého projevu dobré vůle a pomoci, kterou je třeba splácet donekonečna. Příjemce je postaven do nepříjemné role věčného dlužníka.

To si děláš srandu

Ironický způsob, jak se nadřazeně prezentovat a povyšovat se v rozhovoru nad ostatní. Typické věty: „To nemyslíš vážně“, „Takovou hloupost jsem v životě neslyšel“, „Odkud bereš takové nápady?“

Metafory

Poetický jazyk a vzletné výrazy jsou v každodenní komunikaci osvěžením, takže může být obtížné je dekódovat a rozpoznat sdělení jako manipulativní manévr. Ty se objevují v situacích, kdy mluvčí negativně hodnotí třetí osobu, která není aktuálně přítomna, ale taková prohlášení poukazují i ​​na nás samotné a naše hodnoty, volby a postoje, např. „Petr pravděpodobně není nejostřejší tužka v krabici.“

Zarážení myšlenek

Přerušování, skákání do řeči druhého, dokončování cizích myšlenek, přepínání na jiné téma – to jsou znaky manipulátora, který přitahuje pozornost agresivním chováním. Křik, křik nebo používání vulgárního slovníku je běžné a často účinné.

Co je nejlepším způsobem, jak na takové manipulace reagovat? Nepříznivé situace lze ignorovat nebo neutralizovat, ale to se možná lehčeji řekne, než provede – může to dokonce vést k normalizaci chování. Kromě toho se může také stát, že použití moci je izolovanou událostí, nikoli trendem.

Kooperativní přístup k mocenským hrám může být nejúčinnější reakcí. Pokud chci spolupracovat, nejprve vyjádřím své pocity („Jsem naštvaný, že jsi zase dal moji fotku na Instagram“). Poté popíšu chování, které mi vadí, uvedu spíše fakta, než že budu hodnotit („Tento týden jsem vás již potřetí požádal, abyste nezveřejňoval mé fotografie“). Nakonec navrhnu kooperativní chování („Nejdříve se mě zeptejte, když chcete někde použít moje fotky“).

Není pochyb o tom, že nejsnazší reakcí na ty, kteří se Vás snaží využít manipulací nebo jinou toxickou komunikací, je ignorovat je – děláme to všichni. Ale sebrání síly k zapojení se do kooperativní reakce může často vést k zastavení toku zneužívání moci nadobro.

(Toto je upravená a zkrácená verze článku publikovaného v časopise „My Psychology“, září 2021)

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru