Jak si správně vybrat studijní obor

Ačkoli již pravděpodobně víte, že po ukončení střední školy chcete pokračovat ve vzdělání, čeká na vás ještě jedno důležité rozhodnutí, kterým je výběr toho správného studijního oboru. Jelikož máte v Praze spoustu možností, může být těžké zúžit výběr a najít obor, který budete chtít studovat. Pro některé studenty je tato volba jednoduchá – můžou chtít následovat své rodiče nebo uskutečnit své dětstké sny. Pamatujte si, že není nic špatného na tom, pokud si nejste jistí svým vybraným oborem po prvním semestru nebo i po první roce na univerzitě. Spousta lidí svůj obor změní, jelikož zjistí, že měli trochu jiné představy.

University of New York in Prague vám pomůže získat práci, po které toužíte

Jak si vybrat profesní obor, který vám bude sedět?

Nejprve musíte analyzovat vaše zájmy a zkušenosti. Měli byste brát ohled na vaše hodnoty a schopnosti a to v kombinaci s typem vaší osobnosti. Máte vášeň pro určitý sport? Užíváte si společnost dalších lidí a navazování nových kontaktů? Nebo vás vždy šla práce s čísly? Naštěstí dnes existuje velké množství kariérních testů a kariérních poradců, které vám pomůžou s výběrem. 

Dalším krokem je nahlédnutí do seznamu předmětů preferovaných studijních oborů a navštívit Den otevřených dveří nebo kontaktovat Oddělení pro přijímací řízení, které vám odpoví na všechny vaše otázky. Představte si například, že chcete studovat sportovní management. Jelikož se jedná o manažerský obor, měli byste zjistit, která univerzita má ty nejlepší programy v oboru Business Administration. Jaké disciplíny pokrývá tento program? Jsou relevantní pro sportovní management? Pokuste se zjistit něco o zkušenostech profesorů, které tam vyučují. Další důležitou radou je, abyste se nebáli vzít své rodiče na den otevřených dveří. Poskytnou vám mnoho cenných rad, ale finální rozhodnutí by mělo záviset na vás. Výběr univerzity je prvním krokem k cestě za dospělostí.

Najděte si svojí kariéru

Vysokoškolský titul vám někdy může pomoci při výběru povolání jednoduše proto, že jste o něm před začátkem studia neuvažovali jako o jedné z možností. A to je v pořádku – když začínáte vysokoškolské studiu, nemůžete vědět všechno. Některá rozhodnutí se činí tak, že si věci nejdříve vyzkoušíte. Podle Dr. Edel Sanders, děkanky katedry psychologie na UNYP, “Získávání informací o oboru vám pomůže rozhodnout se, zda daný program začít studovat, ale samotné studium do hloubky vám teprve pomůže vybrat si kariéru.“ Ať už chcete řešit globální problémy s titulem z Mezinárodních vztahů, pomáhat lidem vylepšit si jejich život s titulem z Psychologie, komunikovat nápady a koncepty s titulem z Anglického jazyka a literatury, sledovat a implementovat nové trendu v Marketingu, nebo se zabývat digitální transformací obchodního světa s titulem z IT Managementu, UNYP vám pomůže rozvinout potřebné dovednosti nutné k tomu, aby se z vás stal profesionál ve vašem oboru.

Ačkoli je nutné, abyste si vybrali obor, který je vaší vášní, nikdo vám nemůže zaručit, že vaše vysněná práce bude přesně taková, jak jste si jí představovali. Po přihlášení do vámi vybraného oboru vám doporučujeme navštívit Kancelář pro kariérní poradenství, kde vám pomůžou získat stáž. Vyzkoušíte si tak, jak to chodí ve skutečném světě a zjistíte, zda jste si skutečně vybrali obor, který je vám blízký.

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru