Pro Petara Buhu, studium v Praze splnilo jeho dlouholeté sny. Čech s chorvatskými kořeny se narodil v Praze, ale do školy chodil v malém chorvatském městečku. Od svého odjezdu do Chorvatska se vždy chtěl vrátit do Prahy a nakonec to udělal, když se přihlásil ke studiu na University of New York in Prague.

Poté co získal na UNYP v roce 2014 dva bakalářské tituly, v Obchodní administrativě a v Mezinárodních a ekonomických vztazích, a o rok později na CERDE-EI magisterský titul v Aplikované ekonomice, Buha získal práci jako konsultant v Accenture, přední společností zabývající se informačními technologiemi a službami. Když zrovna neřídí projekty a nekonzultuje s mezinárodními bankami, vyučuje Buha Microsoft Excel semináře na UNYP. V nedávném rozhovoru nám řekl, jak se mu podařilo získat práci hned po promoci.

Proč jste se rozhodl studovat na UNYP?

Měl jsem dvě kritéria. Studovat v Praze a zaměřit se na management a ekonomii. Jediné dvě smysluplné školy byly VŠE a UNYP, a jelikož jsem chtěl zažít studium v mezinárodním prostředí, zvolil jsem UNYP. Byla to dobrá volba a udělal bych ji znovu.

Proč je pro studenty důležité učit se Excel?

Excel je něco, co člověk nevyhnutelně potřebuje a jeho znalost vás může oddělit od ostatních zájemců o práci. Pokud chcete pracovat v nejlepších společnostech a získat nejlepší práci, většinou není univerzitní diplom dostačující. Takže je důležité ukázat zaměstnavateli, že dokážete být užiteční. Účast ve studentských klubech a soutěžích vypadá skvěle v životopise, ale váže se většinou ke konkrétní pozici. Univerzální znalost Excelu je výhodou v téměř jakékoli práci.

Jak jste začal učit Excel?

Když jsem nastoupil do práce, uvědomil jsem si, že univerzitní vzdělání vás naučí myslet, ale většinu získaných znalostí v práci nakonec vůbec nevyužijete. Pokud pracujete jako konzultant, očekává se od váš, že se nové věci naučíte velmi rychle. Jedna věc, kterou většina společností požaduje je určitá znalost MS Excel. Je to běžně používaná pomůcka, ale přesto jí ve školách nevěnují příliš velkou pozornost. To byl důvod, proč jsem začal Excel vyučovat.

Jakou radu byste dal studentům, kteří budou po promoci hledat práci?

Pokud je to možné, najděte si během studia práci na částečný úvazek v oboru, kterému se chcete v budoucnosti věnovat. Kromě toho, že vám to pomůže zjistit, zda je to pro vás to pravé, také zjistíte, jaké konkrétní znalosti byste si měli odnést z vašeho studia. Mnohem snadněji poznáte, které věci se učíte jen kvůli zkouškám a které budete v budoucnosti denně využívat.

Pokuste se získat práci a ne neplacenou stáž, ideálně s fixním platem, který není na bázi provizí. Zaměstnavatelé se k vám budou chovat jinak, když vás platí, a jejich požadavky budou také jiné. Navíc si sami uvědomíte hodnotu peněz, s čímž má velká většina studentů problém. Nejlepší okamžik studia na UNYP byl, když jsem se mohl přestěhovat do bytu, kde jsem si sám platil nájem a nemusel se spoléhat na pomoc rodičů.

Také je důležité uvědomit si, že hodnota studia není jen v předmětech, které se učíte, ale také v prostředí, kde výuka probíhá. Naučte se vůdčí schopnosti a taktiku díky společným projektům nebo ve studentských klubech. Rozšiřte si obzory tím, že si zapíšete předměty, které nejsou spojené s vaším hlavním oborem. Vystupte z vaší komfortní zóny. Studovat jen proto, abyste udělali zkoušky, vás nikam nedovede. V závěru to není o tom získat titul, ale stát se produktivní členem společnosti.

Co byste řekl studentům, kteří uvažují nad studiem na UNYP?

Jděte do toho! Je to odlišná škola od veřejných škol, kam chodí většina Čechů. Silný mezinárodní element vám zajistí zajímavou zkušenost, která se vám v budoucnosti bude hodit. Relativně malá velikost univerzity zajistí, že se tu snadněji seznámíte a vytvoříte přátelství na celý život. Také zde získáte skvělé kontakty.

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru