S nástupem do jarního semestru si připomeňme sílu naděje ztělesněnou spícími květy, které otevřou své okvětní lístky, jakmile to roční období a teplé počasí dovolí.

Zejména v tomto náročném období potřebujeme cenný nástroj k pozvednutí nálady a motivaci naší mysli. Na naději se dá pohlížet jako na pasivní, prchavý stav bytí, ve kterém můžeme mít pozitivní očekávání nebo víru v lepší budoucnost v závislosti na naší náladě nebo nějaké magické náhodě. Nahlížejme na ni však spíše z aktivní perspektivy, hledající cíl, a tak praktickým způsobem povznášející náš vnitřní svět a budoucí vyhlídky. Máme vnitřní sílu ji vědomě aktivovat.

Výzkum a následné teorie v této oblasti podporují naši schopnost tak činit. Tři klíčové složky Snyderovy teorie naděje (jak ji rozšířili Snyder, Irving a Anderson, 1991) jsou tyto 1) mít nastavené cíle, 2) vytvářet jasné strategie nebo cesty k dosažení těchto cílů a 3) iniciovat akci, udržovat motivaci a vytrvat (i když čelíte nepřízni osudu).

Mít v životě blízké, díky kterým si udržujeme naději, kteří nás povzbuzují, když se cítíme demotivováni, je úžasné. Přesto jsou chvíle, kdy potřebujeme nabrat síly a naději sami. Jak to můžeme udělat?

Existuje mnoho způsobů, jak aktivovat tento stav mysli. Vzhledem k tomu, že světlo naděje nám umožňuje vidět více možností, jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je napsat si je, vést si deník. Můžeme začít tím, že jednoduše popadneme poznámkový blok a volně se zamyslíme nad možnými řešeními našich problémů nebo způsoby, jak na cestě odstranit překážky. Je to jako přidávání dřeva pod kotel a podněcování nápadů, které mohou probudit naději a navodit uvolnění.

Vedení deníku kromě naděje napomáhá k sebereflexi a celkové pohodě (Crain & Koehn, 2012). Když píšeme o svých životních výzvách, můžeme často identifikovat vnitřní faktory nebo vzorce, které by mohly našemu pozitivnímu postoji bránit. Jakmile si to uvědomíme, můžeme podniknout kroky ke změně vzorců negativního myšlení nebo návyků, které mohou eliminovat pozitivní emoce, potlačit naději a snižovat motivaci.

Pro motivaci by mohli mít akademikové na paměti nedávný výzkum, který odhaluje souvislost mezi nadějí a akademickým úspěchem. Například jedna longitudinální studie zjistila, že míra naděje pozitivně korelovala s výsledky ve známkách u studentů prvního ročníku práv (Rand, Martin & Shea, 2011). To by vás mohlo povzbudit k tomu, abyste aktivovali svou spící naději a čelili hromadící se domácí úkoly a blížící se testy!

Nechť máte sílu, naději a odhodlání vytvořit si příjemný a úspěšný semestr.

Zdroje:

Crain, M., & Koehn, C. (2012). The essence of hope in domestic violence support work: A hermeneutic-phenomenological inquiry. Journal of Mental Health Counseling, 34(2),170-188.

Rand, K.L., Martin, A.D. & Shea, A.M. (2011). Hope, but not optimism, predicts academic performance of law students beyond previous academic achievement. Journal of Research in Personality, 45(6), 683-686.

Snyder, C. R., Irving, L., & Anderson, J. R. (1991). Hope and health: Measuring the will and the  ways. In C. R. Snyder, & D. R. Forsyth (Eds.), Handbook of social and clinical psychology: The health perspective (pp. 285-305). Elmsford, NY: Pergamon Press.

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru