Nekonečné možnosti s titulem psychologie

Vysoká škola University of New York in Prague nabízí bakalářské magisterské programy v oboru psychologie. Každoročně se setkáváme s budoucími studenty, ale podle našich zkušeností si nejsou všichni plně vědomi toho, jakým specifických zaměstnáním se mohou s tímto titulem věnovat. Tady je několik cenných podnětů k zamyšlení, které nám poskytly zástupci katedry psychologie.

Mnoho lidí z celého světa považuje psychologii za zajímavou. Jaké to však je pracovat v oblasti psychologie?

Na tuto otázku se těžce odpovídá, protože tato oblast je neuvěřitelně různorodá. Když přemýšlíme nad kariérou v psychologii, většinou si vzpomeneme na psychoterapeuta – doktora, který poskytuje psychoterapeutické sezení v malé ordinaci s několika pohodlnými křesly. Kariéra v oblasti psychologie však není omezená jen na psychoterapii, zahrnuje i oblasti jakou jsou akademický výzkum či rozvoj dětí. Někteří psychologové dokonce nepracují přímo s pacienty, ale pracují s údaji. 

Zaměstnání v oblasti psychologie mohou představovat různé stupně zátěže (představte si den forenzního nebo kriminalistického psychologa v porovnání s poradcem při výběru zaměstnání). Po některých pracovnících je velká sháňka, některé obory upadají. 

Co se týče psychoterapie, odborníci v oblasti duševního zdraví pracují s různými skupinami pacientů ve více prostředí: s páry, s rodinami dospívajícími seniory, umírajícími, odsouzenými zločinci a tento seznam by mohl pokračovat dále. V médiích  a v televizi se bohužel vytváří iluze, že psychoterapeuti pracují jen s lidmi, kteří jsou přebytečně úzkostlivý ohledně svého duševního a tělesného zdraví. Ti jsou podle nich ideální klienti: lidé ze střední a vyšší třídy, kteří se chtějí vyrovnat s každodenními problémy běžného života a zlepšit si tak kvalitu života.

Jiné oblasti psyychologie, které stojí za prozkoumaní, jsou průmyslové psychologie, psychologie životního prostředí a psychometrie. Tyto profese jsou potřebné ve velkých společenostech. Může jít o pracovní místa, která neznáte. Mnoho psychologů pracuje v systému vyššího vzdělávání. Zde můžeme najít rozvojové či sociální psychology.

Zeptali jsme se Dr. Edel Sanders (vedoucí katedry psychologie na UNYP), co by poradila lidem, kteří přemýšlejí nad studiem psychologie.

„Všechno začíná zájmem. Mám jednoho studenta, který si nebyl jistý svou specializací. Půjčila jsem mu svou knihu o všeobecné psychologii, která je skvělá, protože jsou v ní obsáhnuté všechny typy psychologie. Za týden přišel zpět a byl nadšený, jelikož si vybral, co by ho nejvíce bavilo. Když si o této oblasti přečtete více, pomůže vám to s rozhodnutím pro váš studijní program. Pouze podrobné studium vám ale pomůže vybrat specifické zaměření. V prostoru mezi povinnými a volitelnými předměty se zaobíráme prakticky každým druhem psychologie, takže studenti získají jasnou představu o tom, co chtějí v budoucnosti dělat. Mezi další příklady patří dramatické umění a filmový průmysl. Měli jsme studenta, který se rozhodl pro studium scénáristiky po tom, co získat diplom z psychologie, protože psychologie vám odborně připraví na to, abyste se dostali do kůže někoho jiného. To je skvělý základ na psaní scénářů a pomáhá to vytvářet postavy.“

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru