Open source nebo „free-to-UNYP“ aplikace a nástroje pro výuku

Globální zkušenosti z posledních let vytvořily nové výzvy a příležitosti pro profesionální pedagogy a jejich studenty. Instruktoři nasadili nástroje a zavedli strategie, aby mohli pokračovat v poskytování výuky a učení studentům po celém světě. Příkladem tohoto ducha je komunita instruktorů a studentů UNYP z více než 60 zemí světa. Společně jsme pokračovali v dosahování našeho společného cíle, kterým je dosažení excelence ve vysokoškolském vzdělávání. Letošní jarní slavnostní promoce byla nejen oslavou úspěchů studentů tváří v tvář nepřízni osudu, ale také důkazem vytrvalosti a odhodlání globální komunity UNYP.

Podobný seznam nástrojů by si mohl připravit každý pedagog, nicméně tyto nástroje se ukázaly být nejen poutavé pro studenty, ale jsou také zdarma pro instruktory UNYP. U každého z nich jsem se snažil být objektivní, pokud jde o „křivku učení“ potřebnou ke zprovoznění nástrojů. Jakékoli potenciální překážky nebo překážky, zejména v případech, kdy se zdá, že by něco mělo být jednodušší udělat, si vysloužily potenciální „faktor frustrace“ od minimálního po extrémní.

  1. Microsoft Whiteboard
    https://whiteboard.office.com/
    Křivka učení: Snadno
    Frustrační faktor: Minimální
    Použití: Vhodný pro práci s aplikacemi: Záznamy z živých prezentací nebo předem připravené vizuální pomůcky

K dispozici není nedostatek softwaru pro tabule a většina z nich dělá totéž – s cenovkou. A zatímco vestavěný nástroj pro tvorbu bílých tabulí Zoomu se zdá být určen k vytváření vyhozených tabulek (se vstupním zpožděním, které činí tabuli Zoomu většinou nepoužitelnou), robustnější nástroje poskytují funkce, které umožňují uložit dobře sestavené tabule pro použití jako náhrady prezentací PowerPoint. Vzhledem k tomu, že přidávání textových poznámek na tabuli je jednodušší než editace PowerPointů „za běhu“, poskytují tabule pedagogům výhodu přidávání bodů při rozpracování v reakci na otázky třídy.

Vestavěné nástroje Microsoft Whiteboard připomínají (nebo se spíše snaží klonovat) pokročilou sadu nástrojů SmartBoard, která se často používá v prostředí K-12. Nástroje pro práci s textem, samolepicími poznámkami a kreslení čar jsou přehledné. Pouhými několika kliknutími lze na tabuli přidat propracované grafické organizéry a vývojové diagramy, které znázorňují procesy nebo kategorizují pojmy. Tyto pokročilé prvky lze přidávat nebo měnit jednodušeji než v aplikaci PowerPoint a – což je pro některé možná další bonus – nejsou zatíženy vyskakovacími nabídkami aplikace PowerPoint, které často způsobují horší čitelnost textu.

Další výhodou je, že je lze sdílet a vytvořit tak prostor pro spolupráci studentů, kteří si mohou zapisovat poznámky, přidávat vlastní postřehy a mapovat souvislosti mezi fakty a pojmy. Tabule je dalším nástrojem, který se dostal do tohoto seznamu, protože studenti reagovali pozitivně a je dostatečně výkonný, aby poskytoval nekonečné možnosti pro rozšíření výukového obsahu.

  1. OpenShot
    https://www.openshot.org
    Křivka učení: Strmá
    Frustrační faktor: Mírný až extrémní
    Použití: Vhodný pro práci s počítačem: Úprava nahraných přednášek a tvorba výukových programů v rámci „převrácené třídy“.

Mnoho pedagogů má nahraný obsah přednášek, a tak je možná napadne touha jej vylepšit a vytvořit výukové programy, které by se daly uložit a nahrát pro pozdější použití. Úprava obsahu přednášek na video obvykle vyžaduje žonglování se zvukem přednášky, diapozitivy prezentace a záznamem přednášejícího. Přidání takového množství mediálních prvků do mixu může být ohromující.

OpenShot je multiplatformní nástroj s otevřeným zdrojovým kódem a je považován za jeden z nejjednodušších nástrojů pro úpravu videa (zejména mezi bezplatnými nabídkami s otevřeným zdrojovým kódem). I když je omezen standardy profesionální produkce, je dostatečně výkonný pro tvorbu výukových tutoriálů. Pro ty, kteří mají zájem přidat lesku a připravit videopřednášky, je OpenShot vynikající aplikací s pestrou sadou nástrojů.

  1. Microsoft Sway
    https://sway.office.com/my
    Křivka učení: Snadná
    Frustrační faktor: Mírný
    Použití: Neformální prezentace, kategorizace pojmů, skupinové zapisování poznámek

Produkt Sway společnosti Microsoft je součástí účtu Office.com poskytovaného UNYP, což znamená, že není třeba nic stahovat a instalovat. Sway je webový nástroj, který leží někde mezi sadou nástrojů pro tvorbu webových stránek a populárním balíkem Prezi pro tvorbu efektních grafických prezentací.

Studenti mohou relativně snadno upravovat text a přizpůsobovat grafiku a vyučující mohou pomocí Sway vytvořit prostor pro spolupráci. Sway se dobře hodí pro úlohy, které vyžadují, aby studenti analyzovali přečtené texty a zvýrazňovali klíčové body nebo kategorizovali informace. Sway lze také použít ke společnému psaní poznámek.

Zatímco aktuální ukázková stránka poskytnutá společností Microsoft (https://sway.office.com/howtosway) odhaluje vrstvy složitosti, které nejsou pro prostředí třídy nutné, vyučující mohou připravit mnohem jednodušší šablony, které pro studenty vyplní ve skupinách. Navrhl jsem prázdné šablony, které skupiny vyplní pojmy z četby, přičemž text a grafika se přizpůsobí skupině. Po zobrazení šablony klikněte na tlačítko „Přehrát“ v pravém horním rohu a zobrazí se vám atraktivnější verze, kterou lze posouvat.

Součástí sady Office.com je mnoho užitečných nástrojů (Visio pro tvorbu vývojových diagramů a Stream pro ukládání a sdílení obsahu videopřednášek), ale samotný Sway bylo snadné implementovat a studenti na něj dobře reagovali. Je zde dostatek grafické přitažlivosti a prostoru pro přizpůsobení, což studentům zřejmě dodávalo na agenturnosti.

  1. Audacity
    https://www.audacityteam.org
    Křivka učení: Mírná
    Frustrační faktor: Minimální
    Použití: Vhodný k použití v praxi: „(předem nahrané, pouze zvukové prezentace)

S nápadem na podcast, který by nahradil prezentaci ve třídě, přišel program psaní na partnerské univerzitě. Navzdory mým výhradám k zadání podcastu jsem se rychle vzpamatoval, když jsem si poslechl konečné produkty. Bez PowerPointu pro vizuální pomůcky studenti začlenili slovní náznaky, aby citovali mluvčí a uvedli, kde našli své zdroje. Žánrové povědomí zde hrálo roli, protože mnoho studentů uvedlo, že podcasty konzumují ve svém volném čase.

Samotný Audacity je výkonný open-source nahrávací software, který je schopen vytvářet zvukové stopy v profesionální kvalitě. Je zdarma k použití na jakékoli platformě a základní nahrávání je snadné. Vzhledem k tomu, že nahrávací rozhraní se podobá tradičním nahrávacím zařízením, není třeba se učit základům. Snadno lze vybírat segmenty, které lze vystřihnout a vložit, nebo odstraňovat chyby či hluchá místa.

Jedinou skutečnou překážkou je způsob ukládání souborů pro sdílení nebo odesílání, který najdete pod příkazem Soubor > Exportovat. Audacity ukládá ve vlastním proprietárním formátu, ve kterém probíhá nahrávání a úpravy. Jakmile je to hotovo, lze soubory exportovat v různých formátech (včetně známého formátu .MP3) a sdílet je s širším publikem (nebo nahrát do Moodlu).

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru