Pět důvodů, proč při studiu na UNYPu zvážit pracovní zkušenost v rámci stáže

I když můžete mít zcela jasnou vizi o tom, kam by měla po dokončení bakalářského studia Vaše kariéra směřovat, výběr vhodné stáže při studiu na UNYPu může být i přes to velmi dobrou volbou. Praha sice zůstává pro studenty z pohledu zaměstnanosti a nabídky volných míst přívětivým místem, konkurence se však neustále zvyšuje a získané pracovní zkušenosti vedle získaného diplomu na životopisu vyniknou přímo skvěle. 

Stáž není nikdy jednoduchou záležitostí a to především v případě, když probíhá souběžně se semestrem. Nabízí však objevení nových perspektiv a může hrát zásadní roli v rozhodování o budoucí kariéře. Studenti veřejných i soukromých vysokých škol mají mnohdy ke studiu pasivní přístup a tendence přehlížet důležitost pracovních zkušeností – velmi zřídka se také účastní dobrovolných aktivit v rámci kampusu

Zkuste si, jaké je to mít skutečné zaměstnání: vyberte si stáž při studiu v Praze

Možnost bezprostředně prozkoumat prostředí, které Vás zajímá, pomůže a objasní, jaké by v něm bylo pracovat na plný úvazek – dynamika mezi stážisty a zaměstnanci je často velmi odlišná od té, na kterou mohou být studenti zvyklí při studiu na vysoké škole. Získání pracovních zkušeností v raných stádiích studia může mít pozitivní vliv na akademické výsledky a nabízí skvělou příležitost, jak si vyzkoušet teorii získanou studiem v praxi. Podařilo se nám Vás přesvědčit?  

Zde je hned několik důvodů, proč je stáž skvělou investicí do budoucna: 

Budování sebevědomí 

V průběhu praxe budete v kontaktu s profesionály různého věku i manažerské úrovně. Stáž je perfektní cestou, jak pilovat tzv. „soft skills“ a čelit komplexním situacím, což má pozitivní efekt na budování zdravého sebevědomí. Jeden příklad za všechny: jistě budete méně nervózní na dalším pracovním pohovoru. 

Známky versus pracovní morálka 

Fakt, že v průběhu studia dosahujete skvělých úspěchů a sbíráte ta nejlepší hodnocení, ještě nezaručuje, že z Vás bude stejně tak skvělý zaměstnanec. Praxe v rámci stáže pomáhá budovat silnou pracovní morálku. Naučíte se rozumět sami sobě, vybudujete si vůli tvrdě pracovat a osvojíte si způsoby, jak si udržet pozitivní přístup i při řešení složitých výzev, které se občas objevují v každém zaměstnání. Stáže také nabízí příležitost testovat a zlepšit schopnost adaptace, učit se a přizpůsobovat se různým osobnostním typům a pracovním nárokům v rámci kolektivu. 

Budete vystaveni novým a rozmanitým situacím 

Stáže obecně podporují osobnostní rozvoj a vedou k lepšímu sebepoznání. Představte si, že například studujete psychologii nebo marketing a podaří se Vám získat letní stáž v prostředí, které se přímo týká Vašeho studia a toho, co Vás zajímá. Podobná příležitost dává šanci prostředí poznat a rozhodnout se, zda je to opravdu ten správný směr nebo zda nebude lepší zkusit jinou kariérní cestu. 

Budování profesní identity 

V začátcích hledání stáží a práce obecně je dobré založit si LinkedIn profil (v případě, že jste tak ještě neučinili) a začít budovat profesní sociální síť. Založení profilu na této platformě může pomoci k tvorbě a rozvoji dobře promyšleného profesního narativu, kterým se budete prezentovat budoucím potenciálním zaměstnavatelům. Poskytuje jakousi představu nebo pocit, který bude Váš životopis zprostředkovávat a na kterém budete moci stavět při pohovorech. Zatímco životopis představuje velmi přímočarou prezentaci Vašeho akademického a profesního backgroundu i získaných zkušeností, krátké bio nebo LinkedIn představení může poskytnout jiný druh pohledu na Vaše silné stránky, dovednosti a zájmy. Zkušenosti ze stáží mohou vytvořit základ pro Váš profesní narativ, který budete moci s postupem času nahradit reálnými výsledky a zkušenostmi z plnohodnotných zaměstnání. 

Správný krok směrem k prvnímu zaměstnání

V případě, že se musí zaměstnavatelé rozhodovat mezi dvěma kandidáty na juniorní pozici, pravděpodobně si vyberou někoho, kdo už má za sebou nějaké konkrétní pracovní zkušenosti. Praxe ze stáží jsou pro potenciální zaměstnavatele jasným důkazem, že máte zájem o kariéru v prostředí, na které jste se v rámci studia připravovali. 

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru