Pět knih, které stojí za přečtení

Jak jednou řekla J. K. Rowlingová: „Pokud vás nebaví číst, nenašli jste správnou knihu“. Neexistuje nic jako „dobrá“ nebo „špatná“ kniha – stejně jako v případě hudby máme na knihy každý svůj vkus. Je důležité najít knihu, která vás zaujme a při čtení vás potěší. Najít tu správnou knihu může být náročné, proto jsme pro vás připravili seznam pěti knih, které můžete vyzkoušet. Pokud chcete najít více knih, začněte s naší online knihovnou Perlego, kde si můžete vybrat ze stovek (včetně všech pěti ze seznamu).

Pýcha a předsudek, Jane Austenová

Přestože byl tento román napsán před více než 200 lety, je stále oblíbený a široce čtený. Romantická a feministická témata knihy stále rezonují u moderního publika. Příběh povídá o rodině pěti sester a jejich společnících, jemně satirizuje rozhodnutí, která dělají mezi láskou, finančním blahobytem a sociálním postavením, a jejich rozdílné názory na vztahy a typy rodiny.

Farma zvířat, George Orwell

Farma zvířat byla napsána během posledních let druhé světové války a vytištěna v roce 1945 v Británii. Farma zvířat je satirou na ruskou revoluci z roku 1917, ve které zvířata na farmě svrhnou svého krutého farmáře. I když jsou si zvířata na začátku stejná, privilegovaná kasta se následně jasně odlišuje. Orwell ukazuje, že je snadné nahradit jednu diktaturu jinou pod vznešenou záminkou.

Velký Gatsby, F. Scott Fitzgerald

Velký Gatsby je Fitzgeraldův nejznámější román a stal se symbolem jazzového věku. Kniha je prosycena konceptem amerického snu, který autor kritizuje. Děj se odehrává se na Egg Islands – beletrizovaných verzích dvou honosných čtvrtí Long Islandu v New Yorku. Hlavní zápletkou příběhu je posedlá láska a to, jak ničí životy a končí tragédií.


Jane Eyre, Charlotte Brontё

Jane Eyre je dalším dílem s feministickou tématikou. Román vypráví příběh ženy, která se bouřila proti bezpráví, nebála se bránit své názory a usilovala o nezávislost. Kniha je založena na skutečném příběhu bohatého statkáře a guvernantky, který se stal skutečným skandálem. Kromě toho dílo obsahuje mnoho odkazů na vlastní život Bronte, a také na oblast, ve které vyrůstala.

Alenka v říši divů, Lewis Carroll

Kniha popisuje dobrodružství dívky jménem Alice, která propadne králičí norou do imaginárního světa antropomorfních tvorů. Kniha je známá především jako příběh pro děti; oblíbený je však i u dospělých. Alenka v říši divů je napsána absurdním, surrealistickým stylem a kniha měla silný vliv na žánr fantasy.

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru