Pět strategií, jak se stát kreativnějšími: Když chcete být nebo dělat víc než průměr

Kolik z nás věří, že kreativita je výhradní doménou umělců, politiků, stratégů a dalších lidí, kteří potřebují být schopni vytvářet rychlá a neotřelá řešení? Rod Judkins (https://time.com/4251292/creative-thinking/) však naznačuje, že kreativita je přístupná každému, bez ohledu na jejich pozici nebo odpovědnost. V souladu s tímto tvrzením nabízí pět způsobů, kterými může každý z nás schopnosti kreativního myšlení rozvíjet.

1. Rozvíjejte tvůrčí odvahu:

Judkins tvrdí, že mnoha lidem chybí odvaha zaujmout na svém pracovišti kreativnější přístup. „Téměř všichni kreativní lidé se cítí nějakým způsobem nedostateční, ale důležité je, jak se s tímto pocitem nedostatečnosti vypořádají.“ Lidé, kteří trpí různými nevýhodami, jsou někdy v pokušení použít tato negativa jako výmluvu, aby uškrtili svůj tvůrčí potenciál. Návrh 1 je tedy rozpoznat jakoukoli nevýhodu, o které si myslíte, že ji máte, a poté ji přeformulovat tak, abyste ji proměnili ve výhodu. Renomovaní umělci přeměnili utrpěná zranění do nových způsobů práce. Ernest Hemingway, například, byl dyslektik, ale použil toto „negativum“ k vytvoření nového stylu psaní. Takových příkladů existuje celá řada a Judkins navrhuje, že byste se nikdy neměli stát obětí pocitu, že jste… obětí. Pracujte s nevýhodou jako s pozitivem!

2. Staňte se celoživotním studentem:

Změna je ve vesmíru konstantou a může fungovat v náš prospěch. Změna nám dává šanci „předefinovat“ sebe sama dle potřeby a využít při tom způsoby, které jsou příznivé pro naše účely. Ti, kteří odmítají vidět změny odehrávající se kolem nich, ztratí příležitost zdokonalit své tvůrčí schopnosti. Stručně řečeno, musíme neustále držet krok se změnami a modernizovat své kapacity způsobem, který slouží našim zájmům. Je snadné se spokojit se současným stavem věcí, ale to nás může nechat v nevýhodě – je nutné neustále testovat naše prostředí a podle toho se přizpůsobovat.

3. Najděte rovnováhu mezi prací a životem:

O kreativních lidech je známo, že si jednoduše vyberou konkrétní životní styl a poté vytvoří plán, jak dosáhnout svých cílů v jeho rámci. Hunter S. Thompson řekl: „Jak to vidím, člověk si musí vybrat cestu, která umožní jeho schopnostem fungovat s maximální účinností.“ Příležitosti, které se vám momentálně nabízejí, nemusí být ideální pro vaše dlouhodobé plány, ale i přes to je důležité zůstat na cestě k úspěchu. Dílčí úspěchy pak slouží jako odrazový můstek na vaší cestě. Schopnost přemýšlet v dlouhodobém výhledu může přinést velké dividendy.

4. Poslechněte si zpětnou vazbu:

„Kreativní lidé dokážou naslouchat kritice, posoudit ji a pak podle ní jednat.“ Někdy se dostáváme příliš blízko ke své práci, a proto postrádáme objektivitu vhodnou k jejímu hodnocení. Odložte svou hrdost a využijte schopnosti rozlišování lidí, kterým můžete věřit. Čím čerstvější vaše práce je, tím méně objektivity můžete při hodnocení svého produktu uplatňovat. Vaše myšlení je totiž stále ovlivněno procesy spojenými s jeho vytvářením. Kolik z nás například napsalo článek nebo zprávu, pak si dovolilo odložit tuto práci stranou, aby se k ní později vrátilo k dalšímu přezkoumání? Když se o dva týdny později k naší práci vrátíme a znovu ji zhodnotíme, ptáme se sami sebe: „Kdo napsal tento nesmysl?“ Stručně řečeno, využijte lidí a zdrojů, které máte k dispozici a získejte spolehlivou kontrolu vaší práce.

5. Nebojte se krást nápady:

Kreativní lidé často berou nápady, které se už objevily dříve, a předělávají je k obrazu svému. Autor Peter Benchley vzal děj knihy Moby Dick a převedl ji do filmového trháku Čelisti, jednoduše výměnou bílé velryby za bílého žraloka, k níž přidal modernizaci děje. Kreativní lidé se nestydí inspirovat něčím, co respektují, a pak to přeměnit v něco, co odpovídá jejich vizi. Přiznejme si to, pokud nemluvíme o špičkové vědě, existuje jen málo nápadů, které nebyly předtím prozkoumány. Většina „nových“ prací obsahuje přinejmenším prvky, které již byly diskutovány, ale možná byly přerámovány tak, aby odpovídaly nové realitě. Stručně řečeno, Judkins naznačuje, že „kreativní myslitelé nejsou kouzelníci, kteří vyvolávají nápady odnikud“. Téměř vždy pracují s komponenty, které tu už jsou.

Jak již bylo zmíněno na začátku, mnoho lidí pochybuje o svém talentu a dovednostech a může dokonce pochybovat o vlastním smyslu pro vášeň při dosahování svých cílů. Vášeň může pocházet z obnoveného smyslu pro zájem. Nadšení vášeň živit schopnostmi může přijít jako přirozený výsledek výše uvedených návrhů pana Judkinse. Jeho návrhy mohou sloužit jako „praktické techniky“, které nám mohou posloužit v každodenním životě. Konstrukt kreativity se totiž vztahuje na jakýkoli scénář, projekt nebo cíl.

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru