Proč je komunikace jádrem každého odvětví

Komunikace je jednou z nejzákladnějších životních dovedností a podcenění její role může mít výrazně negativní dopad na životy lidí. Komunikační proces není čistě o mluvení; neverbální vyjadřování jsou klíčové pro přesné poskytování informací. Proč je tedy komunikace jádrem každého odvětví?

Doručování a výměna informací je základem lidské existence; získání dobrých komunikačních dovedností však může být obtížný proces. V rámci rozvíjejících se moderních technologií se mění komunikační kanály a mnoho společností hledá komunikační profesionály. Bakalářský program UNYP v oboru Komunikace a média pokrývá všechny klíčové aspekty komunikace způsobem, který kombinuje teoretické a praktické znalosti.

Na jedné straně digitální průmysl komplikuje komunikační proces, protože již neprobíhá tváří v tvář. Na druhou stranu rozšiřuje naše obzory a přináší mnoho pozitivních efektů, jako je udržování kontaktu s lidmi, kteří jsou daleko, a příležitosti k budování mezinárodního obchodu.

Zlepšení komunikačních dovedností a efektivity může přinést mnoho příležitostí a možností, zejména v profesním životě. Řeč těla je hlavní součástí komunikace, protože je vnímána podvědomě: pokud ukážete usměvavou tvář, ale uzavřený postoj, budete vypadat, jako byste si drželi odstup, bez ohledu na to, co říkáte. Gesta a držení těla, které odporují něčí mluvené řeči, působí nečestným dojmem.

Komunikace je o vstřebávání informací a také o jejich předávání. Je důležité soustředit se nejen na slova, která sami říkáte, ale také na řeč vašeho partnera. Zaujmout jako posluchač a projevit zájem je základní součástí efektivní komunikace – nejen slyšet slova, ale také věnovat pozornost neverbálním signálům. Chcete být dobrým posluchačem a zlepšit své komunikační schopnosti? Naučte se několik tipů od Mathiase Duranda, který o tomto tématu mluvil na  TEDxUNYP.

„Zlepšení komunikačních dovedností je nezbytné, abyste se naladili na stejnou vlnu se svými kolegy v práci a našli rychlejší a lepší řešení problémů, které mohou nastat,“ říká náš student psychologie Daniil Usachov.

Zlepšení komunikačních dovedností může do vašeho života přinést mnoho výhod, například vám umožní budovat lepší osobní a profesní vztahy. Explicitní a asertivní sdělení může pomoci najít lepší spojení s osobou, se kterou mluvíte.

Lidé komunikují denně mnoha různými způsoby: e-mailem, rychlými zprávami, telefonem, a osobně. Každý typ komunikace vyžaduje své vlastní dovednosti. Jak řekl Barack Obama: „Je důležité se ujistit, že spolu mluvíme způsobem, který léčí, ne způsobem, který zraňuje.“

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru