If you speak Czech, why study in English in Prague?

Mnoho českých studentů, kteří v letošním roce ukončují střední školu, se chystá studovat vysokou školu v Praze. Ta je ze všech českých měst na špičce v počtu mezinárodních univerzit a studijních oborů vyučovaných výhradně v angličtině. Proč by se však měl český student zaměřovat na studium v angličtině, když může studovat v češtině? Někteří studenti pravděpodobně nemají zájem o budování kariéry v zahraničí nebo nesní o práci pro mezinárodní korporaci v ČR. Pro ty ostatní je však studium v angličtině tou správnou volbou. Pravdou je, že studium v cizím jazyce je vždy obrovská výzva, a to i přes velmi dobré jazykové dovednosti získané při středoškolském studiu. Nicméně pouhá představa toho, čeho může člověk dosáhnout například s bakalářským titulem akreditovaným v USA, je fascinující. Koneckonců neustálá snaha se zlepšovat a stanovovat si nelehké cíle vede k úspěchu ve všech aspektech osobního i profesionálního života. 

Podle EPI (index anglických dovedností) společnosti Education first, jež každoročně sestavuje největší srovnávací žebříček jazykových dovedností na světě, skončila ČR v roce 2019 až na 19. místě z celkových 33 evropských zemí, přičemž pouze jediná sousední země si vedla hůř – Slovensko zaujímající 21. příčku. Další sousední země si vedly následovně – Rakousko 6. místo, Německo 8. místo, Polsko 9. místo. Ačkoli je angličtina tradičně zanesena ve většině světových vzdělávacích systémů, nástroje a způsob výuky se radikálně liší s každou zemí. Výsledkem je nevyrovnaná úroveň angličtiny studentů napříč Evropou, což může někdy kompromitovat ty méně zdatné v jejich budoucí kariéře.

Jaké benefity přináší studium v angličtině

Šetří to čas 

Studium vysoké školy v angličtině je přirozeně efektivnější, než nutnost kombinovat studia s anglickými kurzy nebo dokonce privátními anglickými lekcemi. V případě, že student studuje angličtinu separátně, má možnost obsáhnout pouze limitovaný počet témat. Studium v angličtině, na druhou stranu, poskytuje obrovskou hodnotu, velmi specifickou a specializovanou slovní zásobu, která je vždy šitá na míru každému studentovi a jejich kariéře. Je to velká výzva, ale stojí za zvážení, kolik času může tato cesta ušetřit. 

Půvab akcentů 

Je to příležitost, jak se obklopit studenty ze všech koutů světa a naučit se rozumět opravdu každému. UNYP je skvělým místem, které umožňuje potkat, studovat a pracovat s rodilými mluvčími z více než 60 zemí. Jednak je to možnost, jak naposlouchat nejrůznější druhy přízvuků a poznat, jakým způsobem lidé angličtinu používají. Zároveň to nutí zaměřit se i na vlastní výslovnost a potřebu stát se srozumitelnějšími i pro ostatní. Když komunikujete jiným jazykem než svým mateřským, trénujete nejen svaly jazyka, ale i mozek. Pokud je vaším cílem zbavit se přízvuku, musíte mluvit. To jediné zaručeně funguje.

Kamarádství z celého světa

Mezinárodní prostředí univerzity s sebou nese neomezený počet příležitostí procvičovat angličtinu i mimo prostředí školy. Na UNYPu více než polovina studentů nepochází z ČR a angličtina je mnohdy jejich prvním jazykem. Toto samozřejmě neznamená, že úroveň angličtiny by měla determinovat, s kým se přátelit a s kým ne! Existuje však spousta příležitostí spřátelit se se zahraničními spolužáky, se kterými můžete trávit svůj volný čas, a tak nevědomě zlepšovat svoji konverzační úroveň. Dalším důležitým detailem je slang, se kterým jistě přijdete do kontaktu, a který je neocenitelný v případě, že někdy budete žít v zahraničí nebo si budete hledat nové přátele mimo univerzitu.

Profesionální angličtina

S plynulou angličtinou má člověk daleko větší šance dosáhnout na stáže v mezinárodních společnostech v Praze nebo kdekoli v zahraničí. Studenti na UNYPu pracují s takovými úkoly, které je neustále nutí procvičovat jejich komunikační dovednosti. Mají také možnost participovat na nejrůznějších mezinárodní studentských konferencích a účastnit se přednášek leaderů reprezentujících globální značky jako jsou Amazon, Unilever, SAP, Raiffeisen Bank, Socialbakers, McKinsey a další.

Akademická slovní zásoba

Studenti potřebují akademickou angličtinu k práci na univerzitě. Akademický jazyk má přísné standardy týkající se konzistence, formálnosti, preciznosti, jasnosti, stručnosti a objektivity. Studenti, kteří nejsou anglickými rodilými mluvčími, mohou hledat podporu v rámci instituce „Centrum psaní“, která nabízí individualizovanou asistenci adresující všechny aspekty akademické tvorby. Další výraznou výhodou při akademické práci je možnost využití velmi široké sbírky anglických odborných prací, kterou nabízí knihovna UNYPu. Při standardním studiu v češtině jistě není třeba trávit příliš mnoho času se čtením odborné literatury v angličtině. Nedostatek zkušeností s odborným anglickým textem však může působit problémy v případech, kdy se student rozhodne vydat na dráhu mezinárodní akademické kariéry, ucházet o PhD na zahraniční univerzitě nebo při prezentacích na zahraničních konferencích.

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru