Professor Spotlight: Adriana Starostová, Ph.D.

Bakalářské programy nabízené na University of New York in Prague mění dnešní studenty v budoucí lídry tím, že jim pomáhají budovat mimořádné obchodní dovednosti a zdokonalují znalosti v konkrétních relevantních oblastech. 

V rychle měnícím se světě plném rušivých elementů spoléhají firmy v souvislosti s konkurenčním bojem a upoutáváním pozornosti nových zákazníků výhradně na marketing. Kurikulum bakalářského programu Obchodní administrativa tento fakt samozřejmě zohledňuje a zahrnuje předměty, které studentům pomohou pochopit úlohu marketingu v business prostředí, vybrousí jejich kreativní potenciál, stimulují kritické myšlení, podpoří dovednosti potřebné k řešení problémů, vylepší komunikační dovednosti – a to vše skrze prakticky zaměřenou výuku a řešení reálných marketingových výzev.

Profesoři, kteří na UNYPu předměty programu Obchodní administrativa přednáší, jsou naší největší předností. Náš seriál Professor spotlight tentokrát pokračuje rozhovorem s Adrianou Starostovou, Ph.D. (vede předmět Principy marketingu – program Obchodní administrativa)

Studuj na UNYPu Business Administration se zaměřením na marketing, zlepši své kariérní vyhlídky, zrychli svůj profesní i osobnostní růst. 

Mohla byste nám v rychlosti popsat svoji dosavadní kariéru?

Moje kariéra začala v oblasti event managementu už při studiích ve Velké Británii. Organizovala jsem eventy pro BBC, pro různé olympijské týmy, ale i stovky mezinárodních studentů. Po dokončení bakaláře jsem se v rámci magisterského studia rozhodla zaměřit čistě na marketing. Moje první skutečná práce byla v jednom malém začínajícím startupu, který se orientoval na PPC kampaně zaměřené na nábor mezinárodních studentů pro specifické univerzitní programy. Tak nějak jsem cítila, že by nebylo od věci pokračovat ve studiu dále, vrátila se domů a vrhla se do studia Ph.D. na VŠE v Praze. Soustředila jsem se na studium smyslových aspektů (barvy a vůně) a především na to, jak jejich kombinace ovlivňuje chování zákazníků. Doktorská studia jsem ukončila v roce 2019. V průběhu mého výzkumu jsem učila na univerzitě a současně pracovala jako „Concept Developer“ pro společnost Saint-Gobain, jednoho z předních výrobců stavebních materiálů. Nakonec jsem se rozhodla odejít ze Saint-Gobain a pokračovat v kariéře nezávislého marketingového konzultanta a event managera a při tom také učím na UNYPu. 

Kde se vzal Váš zájem v oblastech marketingu a event managementu?

Můj zájem ve mně popravdě probudil jeden z mých profesorů. Jeho přednášky měly šarm, měla jsem je ráda, a proto jsem se tak nějak přirozeně chtěla o tom odvětví dovědět víc. Vždy mě bavilo analyzovat nejrůznější marketingové kampaně a od té chvíle, co jsem začala řídit kampaně sama a sledovala okamžité výsledky, věděla jsem, že v tom je něco víc. Je skvělé zjistit, že můžete strhnout pozornost lidí k jakémukoli problému, anebo nasměrovat tisíce lidí zároveň na jedno místo. Určitou roli hraje i adrenalin, který pociťuji při řízení kampaní a promování eventů – nikdy nevíte, jestli ta které kampaň nebo událost bude mít úspěch. Zatímco některé elementy závisí vyloženě na štěstí, jiné zase zcela na Vašich dovednostech. Z nějakého důvodu – i když je to pravděpodobně v rozporu s vědeckými přístupy – upřednostňuji kombinaci těchto dvou faktorů. Například nedávno jsem začala pomáhat opuštěným pejskům v útulcích. Tato dobrovolnická práce mi přináší velké uspokojení, protože pomáhám psům najít nový domov, a to především díky využití svých marketingových dovedností. V rámci marketingu si můžete zvolit jakýkoli projekt s tím, že když to děláte dobře, budete schopni ostatní přesvědčit a výsledky se dostaví. Tohle v mých očích dělá z marketingu velmi zajímavý obor.

Který předmět učíte nejraději?

V současné době na UNYPu přednáším pouze jeden předmět – Principy marketingu. Je pro mě zásadní, abych byla schopna svým studentům předat správnou kombinaci reálných zkušeností, teoretických znalostí, praktických příkladů a případových studií. Marketing se neustále vyvíjí, a proto se snažím vždy pracovat s aktuálními případy a primárně se zaměřuji na sociální média – přístupy, které byly ještě předloni efektivní, jsou dnes zastaralé. Nicméně všichni studenti, kteří kurzem projdou, musí znát i mnohdy nezáživnou ale nezbytnou teorii  – základní termíny a principy. Představte si markeťáka, který se nikdy nesetkal s termíny jako jsou marketingový mix nebo guerilla marketing! Svým studentům tedy umožňuju vybírat si témata svých projektů a já moderuji vývoj a progres, abychom nalezli nějaký balanc. Vedení tohoto předmětu mě baví a užívám si to, ale umím si představit, že za pár let budu učit něco více specializovaného. Vždy mi připadá, že semestr uběhne tak rychle a já mám stále spoustu věcí, které bych se studenty chtěla sdílet! 

Jak jste se dostala k učení na vysoké škole?

Já jsem dříve nesnila o práci na vysoké škole. První zkušenost byla v rámci mého Ph.D., což vyžadovalo absolvování kurzu o tom, jak učit. Tehdy jsem si uvědomila, že učení není jen o stresu z veřejného vystupování, ale především o radosti, kterou člověk pociťuje, když pomáhá studentům látce porozumět a když vidí, jaký studenti dělají pokrok. Až když jsem přišla na to, že mě to vlastně naplňuje, začala se moje kariéra stáčet tímto směrem. Brzy se však ukázalo, že kvůli procedurálním náležitostem nemůžu učit na české univerzitě v anglickém jazyce. Proto jsem se rozhodla poslat svoje CV do UNYPu a i přesto, že je můj první rok výrazně ovlivněn koronavirovou pandemií, zatím považuji své působení na UNYPu za úspěch. Mám pocit, že všechny své zkušenosti mohu zúročit a použít k něčemu dobrému a pomoct mnoha talentovaným studentům najít jejich vysněnou kariérní cestu. 

Co jsou dle Vašeho názoru silné stránky programu Business Administration na UNYPu?

Mám zkušenosti se studiem v různých prostředích – studovala jsem na soukromých i veřejných vysokých školách v ČR i v zahraničí. To mi dává jakousi možnost srovnání a přijde mi, že moje odpověď může být vcelku relevantní. První výhodou je – zcela evidentně – mezinárodní prostředí. Jak stárneme, potkáváme stále méně lidí, ale když studujeme v zahraničí nebo v globálním kontextu, můžeme si najít kamarády z různých kultur na celý život – to je benefit, který Vám umožní lépe porozumět různým lidem a zároveň se může zúročit i později v životě. Navíc můžete potkat přednášející pocházející z odlišných kulturních prostředí a s různými přístupy, některé více akademicky, jiné více prakticky zaměřené, ale vždy poskytující širokou škálu perspektiv. Opravdu silně věřím, že na UNYPu se snažíme pomoci studentům stát se těmi nejlepšími v oboru.

V porovnání s veřejnými školami se UNYP více snaží udržet tempo s moderními trendy a z vlastní zkušenosti vím, že se přednášející snaží osvojit modernější přístupy k výuce včetně využívání moderních technologií a interaktivního obsahu. 

Abych to shrnula, mezi hlavní výhody bakalářských programů v rámci katedry Business Administration patří mezinárodní prostředí, moderní zdroje a styly výuky, profesoři s praktickými i teoretickými zázemími, kteří společně usilují o to, aby studenti UNYPu patřili k absolutní špičce.

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru