University of New York in Prague poskytuje bezkonkurenční bakalářské i postgraduální vysokoškolské vzdělávání ve střední a východní Evropě s možností učit se přímo od předních business lídrů a seniorních manažerů z firem jako Coca-Cola, British Telecom, Volkswagen, Bell Labs a UniCredit.

Rozšiřte své obchodní dovednosti a znalosti studiem programu Business Administration na UNYP

Vyzpovídali jsme pana Tanweera Aliho, lektora obchodních předmětů na ESC i UNYPu s profesionálním zázemím v pojišťovnictví, investičním bankovnictví a poradenství. Tanweer je původem z Velké Británie, ale v Praze žije už více než 20 let. V průběhu let vyučoval mnoho kurzů pro ESC a UNYP v matematice, financích a v poslední době především Business & Sustainability a Social Enterprise.

Mohl byste nám prozradit více o svém vztahu k CFA Institute a CFA Challenge?

CFA je zkratka pro Chartered Financial Analyst; stala se celosvětovou kvalifikací pro finanční analytiky. CFA je jako CPA, ale spíše pro analytiky než pro účetní; pokud pracujete v investiční společnosti, která spravuje fond nebo analyzuje akcie či dluhopisy, je to kvalifikace, kterou potřebujete stále nutněji. Když jsem pracoval v investičním bankovnictví, získal jsem statut CFA, v roce 2002 jsem založil CFA Society v ČR a stal jsem se jejím prvním prezidentem. Soutěž CFA Research Challenge byla založena v roce 2010 a zpočátku probíhala jako pilotní projekt na Vysoké škole ekonomické v Praze; v tu chvíli jsem byl jedním ze soudců. Po prvním roce to otevřeli dalším univerzitám a já jsem byl kontaktní osobou pro UNYP/ESC. Zúčastněné týmy jsou vysoce konkurenceschopné a mnoho soutěžících studuje postgraduální studium v ​​oblasti financí. Znal jsem celkem dobře několik nejsilnějších studentů a pomyslel jsem si: „I když jsou naši studenti dobří, bude to těžké!“ Ale podařilo se nám vyhrát už ve třetím roce a ještě několikrát potom. Soutěž se nyní v České republice konala celkem jedenáctkrát a náš tým jich pět vyhrál, což je výborný výsledek.

Pro studenty je to fantastický zážitek a něco působivého, co si mohou dát do životopisu při hledání stáží a zaměstnání. Kromě toho, že si studenti opravdu získají cenné zkušenosti, naučí se hodně o financích, podnikání a týmové práci – dovednosti, které jim pomohou v průběhu jejich kariéry.

Máte ponětí o tom, jak se daří Vašim bývalým studentům?

Sleduji jich docela dost a zapůsobilo na mě, jak dobře si vedou v rozmanitých odvětvích, ve kterých se pohybují. Samozřejmě, že mnoho studentů, dokonce i studenti Business Administration programu, nenaváže na kariéru v obchodním sektoru – naši absolventi pracují v mnoha různých zemích a dělají mnoho různých věcí. Mnoho našich studentů má velmi úspěšnou korporátní kariéru a je skvělé, že o jejich úspěších víme. Jsou ale i lidé, kteří se rozvíjejí jiným směrem a často dělají své vlastní věci, a jsou v tom také velmi úspěšní.

V roce 2019 jsem vedl kurz, v rámci kterého jsem studenty donutil k tomu, aby potkali skutečné podnikatele a poznali lidi, kteří si „ušpinili ruce“ – lidi, kteří začali podnikat od nuly, každý večer uklízeli podlahy svých obchodů a vstávali brzo ráno, aby si vše potřebné připravili. Zaměřil jsem se na společnosti založené bývalými studenty Empire State College a UNYP. Potkali jsme studenta, který v České republice založil řetězec holičství nebo libanonského absolventa, který nyní žije v Praze a dováží mimo jiné i řadu potravin. Na další hodinu jsem přivedl Martina Viechu, který v současnosti pracuje v Tesle jako ředitel pro vztahy s investory. Podléhá přímo Elonu Muskovi. Měli jsme lidi, kteří pracovali pro Goldman Sachs a další velké hráče v korporátním sektoru. Učil jsem studenty, kteří nyní pracují pro OSN, a jeden z našich absolventů byl chvíli náměstkem ministra školství v České republice. Naši absolventi byli velmi dobře zastoupeni na institucích světové třídy, jako je Cambridge, Oxford, London School of Economics. Chci na tyto lidi upozornit své současné studenty a seznámit je s možnými kariérními možnostmi.

Mám příběh o pověsti UNYP. Bývaly doby, kdy každý rok jezdila parta našich studentů na London School of Economics. A jedna z mých bývalých studentek, původem z Ukrajiny, tam šla studovat magisterské studium a snažila se vymanit z nutnosti absolvovat kurz statistiky, protože statistiku dělala už u nás na UNYPu. Takže stála ve frontě a čekala před profesorovou kanceláří. Byli tam nějací studenti, absolventi Ivy League, kteří jí tvrdili: „Neobtěžuj se, on žádné výjimky nedává.“ Dokonce i oni museli absolvovat tento kurz, ačkoli vystudovali Kolumbii nebo Harvard. Přesto šla za profesorem a vysvětlila mu, že statistiku už absolvovala na UNYPu. Ten profesor jí řekl: „Jo, já to znám, je to malá instituce ve střední Evropě, s výbornými studenty a vedou tam velmi dobré hodiny statistiky, takže tuhle hodinu nemusíte navštěvovat, pokud ji už máte za sebou.“

Jak podle Vašeho názoru těží studenti ESC v USA z partnerství s UNYPem? 

Z pohledu amerických studentů mezinárodní dosah jakékoli vysoké školy znamená, že jsou součástí globální sítě studentů a poté i absolventů; mohou začít navazovat tato spojení, i když ještě studují. Studenti Empire State College mají mnoho příležitostí k interakci mimo geografické hranice. Samozřejmě, že kvůli pandemii se tato výměna musela přenést do online prostředí, ale mmůj názor je, že Covid ji paradoxně udělal ještě zajímavější než kdy předtím. Dříve si někteří lidé nemohli dovolit cestovat, takže některé akce nebyly přístupné pro všechny, ale nyní jsou studenti zvyklí setkávat se a poznávat se ve virtuálním prostředí.

Myslím, že dnes existuje více příležitostí pro účast na akcích. Navíc si myslím, že studenti se mohou učit více věcem, protože členové fakulty, kteří zde sídlí, mohou učit studenty se sídlem v USA a přídavají tak instituci více mezinárodního rázu.

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru