Slavnostní promoce UNYP se poprvé uskuteční v pražském Obecním domě

Jsme nadšeni a hrdí na to, že můžeme oznámit letošní promoci, která se bude konat 24. června 2022 a bude hostit poslední tři absolventské třídy: 2020, 2021 a 2022. My jako UNYP jsme poctěni příležitostí uspořádat naši promoci v novém místě po 20 letech. Kdo někdy navštívil Prahu, jistě si všiml ikonické secesní budovy nedaleko Náměstí Republiky a obchodního domu Palladium, Obecního domu v Praze. Toto místo sehrálo významnou historickou roli v České republice a bude skvělým prostředím pro blahopřání třídám z posledních tří let.

Sídlo českých králů
Na místě dnešního Obecního domu dříve stál královský palác, který nechal postavit Václav IV. kolem roku 1380. Tato budova sloužila jako královská rezidence až do roku 1484, kdy se král přestěhoval zpět na Pražský hrad. Obecní dům je díky této události považován za výchozí bod Královské cesty; všichni noví králové museli před korunovací absolvovat symbolickou cestu z Obecního domu na Pražský hrad. Stará královská rezidence byla zbořena na počátku 19. století a 16. prosince 1912 byl otevřen současný Obecní dům.

První Československá republika
Dne 28. října 1918 se v Obecním domě konalo vyhlášení 1. Československé republiky, známé také jako Československá deklarace nezávislosti. Tato událost byla důsledkem rozpadu rakousko-uherské habsburské říše a dodnes se slaví jako český státní svátek. Účelem této deklarace bylo oznámit a definovat novou zemi, samostatnou a nezávislou na Rakousku-Uhersku. Deklarace Tomáše Garrigue Masaryka byla inspirována Deklarací nezávislosti Spojených států a upevnila Československo jako demokratickou republiku zajišťující svobodu slova, tisku a náboženství.

Ground Zero pro moderní Českou republiku
Před více než 30 lety, v neděli 26. listopadu 1989, se Obecní dům stal místem prvního osobního dialogu mezi starým komunistickým režimem a novým demokratickým Občanským fórem. Václav Havel, který se brzy stane prezidentem Československa, se setkal s Ladislavem Adamcem, tehdejším komunistickým premiérem, na konferenci, která vyústila v oficiální přechod k demokracii v Československu. Rok 1989 byl v Československu turbulentním rokem, který vyvrcholil Sametovou revoluci 17. listopadu, která znamenala oficiální vznik moderního a nezávislého Československa. Československo se později rozdělilo na Českou republiku a Slovensko v mírovém procesu známém jako Sametový rozvod.

UNYP je velmi hrdý na to, že zajistil místo takového rozsahu pro letošní slavnostní promoci. Obecní dům se podílel na utváření české identity a věříme, že toto léto poslouží i jako výchozí bod pro mnoho úspěšných příběhů našich absolventů. Zůstaňte naladěni na další podrobnosti o slavnostním promoci UNYP 2022.

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru