Start-up UNYP absolventa se zapsal do udržitelné historie

Absolvent University of New York in Prague Pavel Podruch se nedávno zapsal do historie, když získal prestižní cenu Evropské Unie  pro udržitelnou energii za jeho start-up Český Ostrovní Dům. Pavel a jeho tým, podle jeho prohlášení na Facebooku, patří historicky mezi první Čechy, kteří cenu získali a jako jediní ji získali bez dotovaného projektu.

Studium na University of New York in Prague přináší ovoce

Ceny udržitelnosti vyznamenávají inovativní přístupy k energické účinnosti a obnovitelným zdrojům, které, jak uvádí webové stránky organizace, inspirují nové způsoby, které formují budoucnost evropské energetiky. V EU může kdokoli předložit projekt, pokud je jeho záměrem povzbudit lidi, společnost nebo stát k tomu, aby pracovali na energetických alternativách, které jsou dostupnější a přívětivější k životními prostředí. Soutěž organizovaná Evropskou komisí má každoročně stovky soutěžících od malých místních iniciativ až po programy celých odvětví, a vybráno je jen pět výherců. Ocenění se považuje za nejváženější uznání Evropské komise.

Český Ostrovní Dům je samoudržitelný projekt bydlení, který prezentuje špičkové technologie bez dopadů na životní prostředí. Pavel nám minulý rok v rozhovoru pověděl, že inspiraci pro svojí společnost čerpal ze společnosti Tesla. Když postavím jen několik technologicky vyspělých a udržitelných domovů, můžu je využít na prezentaci ze účelem dalšího růstu, uvedl. Růstem myslím vzbuzení zájmu tak, jak to udělala Tesla v odvětví elektronických automobilů. Jsme exkluzivním produktovým start-upem a doufáme, že nás budou následovat větší hráči.

Pavel ukončil studium na UNYP v roce 2010 s diplomem v Obchodní administrativě. Předtím než začal podnikat, žil zaneprázdněným životem. svůj čas dělil mezi práci manažera značky pro Gambrinus Excellent a zpěvem pro rockovou kapelu. Tehdy začal přemýšlet nad tím, jakou budoucnost by chtěl zanechat pro svoje děti a svojí pozornost přemístil na životní prostředí.

Úlohou projektu Český Ostrovní Dům je urychlit přechod na pokročilé udržitelné technologie v našich domácnostech a budovách. Toto téma rezonuje na vysokých školách, ve státním sektoru a v podnikání, říká. Učí nás to, jak být víc ohleduplní k zemi a zároveň si udržet náš životní styl do budoucnosti. Není to řešení. Jde jen o malý krok. Věřím, že v budoucnosti bude takových kroků víc.

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru