Státní vs soukromá: průzkum odhalil postoje ke vzdělávání

Z nejnovější studie výzkumné agentury STEM/MARK vyplývá, že mladší Češi považují v určitých oblastech privátní univerzity za lepší než univerzity veřejné. Dva ze tří respondentů ve věku 15-29 let oceňují více individuální přístup a více než tři čtvrtiny souhlasí, že studium v angličtině jim dává výhodu při shánění práce po ukončení studia. Naopak ve věkové skupině 45-49 let si čtyři z deseti lidí myslí, že studium na privátní univerzitě nepřináší žádné výhody oproti studiu na univerzitě veřejné. Průzkum si objednala University of New York in Prague v souvislosti s dvacátým výročím svého působení na českém vzdělávacím trhu.

68 % respondentů ve věku 15-29 let oceňuje, že je na soukromých univerzitách ve třídách menší počet žáků než na těch veřejných.

Přestože mají veřejné univerzity v České republice delší tradici, poslední studie ukazují, že pohled Čechů na soukromé univerzity se mění k lepšímu, a to zejména u mladší populace. Nejnovější studie STEM/MARK, vyhotovená pro University of New York in Prague, ukazuje, že 68 % respondentů ve věku 15-29 let oceňuje, že je na soukromých univerzitách ve třídách menší počet žáků než na těch veřejných. Téměř tři z deseti mladších účastníků považují mezinárodní prostředí za druhou největší výhodu, čtvrtina si myslí, že kvalita učitelů je na soukromých univerzitách vyšší a 86 % si dokáže představit alespoň jednu výhodu studia na soukromé univerzitě.

Starší generace ve věku 45-59 má jiný názor. Jen 45 % starších Čechů si myslí, že je na soukromých univerzitách lepší poměr počtu studentů a učitelů a pouze 10 % si myslí, že kvalita učitelů je vyšší na soukromých než na veřejných univerzitách. Téměř čtyři z deseti starších Čechů si nedokáží představit žádnou výhodu studia na soukromé univerzitě.

Stále ještě vnímáme existenci mýtů, polopravd i předsudků vůči soukromým univerzitám. 

„V souvislosti s naším dvacátým výročím působení na českém trhu jsme chtěli získat lepší přehled, jak si stojí soukromé vysoké školství v očích české populace. Jsem rád, že se u mladší populace začínají objevovat pozitivní pohledy na výhody soukromého vysokého vzdělání. Na druhou stranu vnímáme stále ještě existenci mýtů, polopravd i předsudků vůči soukromým univerzitám. Většina z nich vzniká tím, že Češi mají málo příležitostí se o sektoru soukromého vysokého školství pravidelně dozvídat novinky. Chceme mluvit o tom, díky čemu dokáže přední soukromá univerzita, jakou je UNYP, poskytovat vzdělání, které je v některých oblastech srovnatelné a v některých i lepší než vzdělání veřejné.  Chápu i poněkud rezervovanější postoj starší generace, která neměla možnost zažít soukromé vysoké školství z první ruky a vytváří si tak často názor na základě zpráv z médií,” řekl Sotiris Foutsis, generální ředitel UNYP.

„Posledních dvacet let se soustřeďujeme na vytváření velice individuálního vztahu mezi učiteli a každým naším studentem. Místo memorování fakt podporujeme naše studenty v objevování nových informací, ukazujeme jim nejlepší způsoby, jak je zpracovat a jak prezentovat výsledky či řešení. Je to systém výuky v mnohém podobný tomu, co na absolventy čeká v pracovním prostředí. Máme pozitivní ohlasy od předních zaměstnavatelů na kvalitu našich absolventů. Jedním z důkazů, že jsme na správné cestě, je i to, že naši studenti nemají problém nalézt rychle práci, a to díky stážím a praktickému přístupu během studia. Uplatňují se jak v mezinárodních firmách, tak jako podnikatelé a zakladatelé startupů,” dodává Sotiris Foutsis.

Studie STEM/MARK také poukazuje na nízkou znalost konkrétních soukromých univerzit v Čechách. Téměř dva ze tří účastníků výzkumu si nedokáží vybavit konkrétní jméno soukromé univerzity. Tento poměr je ještě vyšší ve městech s počtem obyvatel 50-100 tisíc, kde dosahuje 75 %. Dokonce ani v Praze si žádnou soukromou univerzitu nevybaví více než polovina dotázaných. 

Stáhněte si tiskovou zprávu

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru