UNYP studenti vpustili Českou republiku do budoucnosti virtuální reality

Otevřete své oči a zjistíte, že jste s pár dalšími lidmi na palubě kosmické lodi. Všechno se rozpadá. Vy a vaši spoluhráči máte hodinu na to, abyste vyřešili hádanky, stabilizovali reaktor, zastřelili roboty a naučili se, jak létat v nulové gravitaci, abyste přežili.

Tohle je jedna z mnoha virtuálních her nabízená Torch VR, největší a nejexkluzivnější firmou zabývající se virtuální realitou (VR) v České republice. Torch VR je triumf UNYP studenta Jorge Toralese, který momentálně studuje bakalářský program, obor Obchodní administrativa. Jorge vzpomíná, jak se poprvé začal zajímat o virtuální realitu. “Od začátku jsem tomu věřil,“ říká. “Hned jsem uviděl velký potenciál virtuální reality stát se novým sdělovacím prostředkem.“

Přestože firma funguje asi sedm měsíců, Jorge začal na nápadu pracovat již skoro před dvěma lety. Nyní je Torch VR schopná navrhnout, vyprodukovat a nabízet virtuální realitu jak korporátním klientům, tak hráčům, rodinám a turistům. Je to jediná VR společnost v České republice, která dodá hru v češtině s obsahem, který je delší než 15 minut. Společnost se rozhodla oslovit 1000 lidí, kteří se s virtuální realitou ještě nesetkali a to co od nich zjistili, je docela překvapilo. “Počítali jsme s tím, že se budeme soustředit na hráče, ale zjistili jsme, že je naše klientela mnohem širší, “ říká Jorge. Rozhodli se tedy spárovat technologii, která dovolí uživatelům vidět jejich ruce, když si nasadí VR set, s populární Únikovou hrou, která se za poslední tři roky stala velmi populární v Rusku, České republice a další východních zemích. Zákazníky tvoří i mnoho zahraničních turistů, které se o tom dozvěděli pomocí TripAdvisor.

“Aspekt únikové hry tomu dodá úplně jinou dynamiku,“ líčí Jorge. Jelikož hráč nedokáže uspět bez komunikace s ostatními hráči, Jorge se svými kolegy zjistil, že ti nejlepší byli většinou ti, kteří před tím nikdy žádné počítačové hry nehráli. Většinou jsou to rodiny, kde matka je nejlepším hráčem a nejlepší skóre také většinou získávají lidé mezi 45 – 60 lety. Toto zjištění vedlo Jorge a jeho tým k nové myšlence: Proč nedistribuovat a nenabízet hry korporátním klientům? Mnoho firem jednou za čas pořádá teambuilding, který má sloužit k vytvoření lepších vztahů mezi kolegy. “Hra je vytvořená pro spolupráci a dobrou komunikaci,“ říká Jorge.

Zacílení na korporátní klienty dává smysl. Přestože tu virtuální realita je už od 50.tých let, nebyla dosud příliš dostupná, jelikož sety stály mnoho peněz a občas se obrazy načítaly příliš pomalu, z čehož bylo občas lidem nedobře. Nyní se technologie vylepšila, LED sety jsou levnější. Jelikož je VR v České republice nová, korporáty jsou perfektním klientem.

Tým v Torch VR je poslední dobou velmi vytížený. Kromě únikových her také vytvořil 3 hry pro Virtualizer a běžecký trenažér, který vám dovolí chodit, běžet a skákat ve virtuálním světě. Před dvěma měsíci se také účastnili Czech VR Fest, kde vytvořili úplně novou hru za 24 hodin.

Jorge dal všechno dohromady během studia na University of New York in Prague. Pochází z Mexika a do Prahy se přestěhoval se svou ženou, se kterou před tím nějakou dobu bydleli ve Spojených státech. Na UNYP ho nejvíc zaujal program Obchodní administrativa a flexibilita studia. “Ostatní univerzity požadují pravidelnou docházku a já věděl, že bych tak firmu rozjet nedokázal,“ chválí si studium na UNYP.

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru