Lidská práva jsou v ohrožení po celém světě. Proč jsou v moderním světě, kdy máme celosvětově rostoucí průměrnou úroveň zdraví, prosperity a vzdělání, stále nedostatečně chráněna lidská práva?

Někdy máme tendence vidět příležitost jako omezenou nabídku, spíše než jako rovnici, díky které můžeme zvětšit koláč zdrojů, o které se musíme podělit. Jakmile se na daný scénář začneme dívat jinak, uvědomíme si, že každý, kdo má základní úroveň zaručených lidských práv, má potenciál vytvořit „větší koláč“ – více zdrojů pro všechny ostatní. Měli bychom začít chápat, jak se odklonit od hry s nulovým součtem lidských práv k renesanci smysluplné ochrany lidských práv v 21. století. „Zvyšující se příliv zvedá všechny lodě.“

Začátkem tohoto měsíce jsme zaznamenali posun v myšlení směrem k uznání práva na čisté životní prostředí jako základního lidského práva. Právo na čisté životní prostředí lze považovat za základní právo; bez základního čistého vzduchu a čisté vody jsou ostatní sofistikovanější práva méně smysluplná.

Zatímco je Maslowova hierarchie hodnot užitečným nástrojem pro poskytování přehledu o upřednostňování lidských potřeb, může být také užitečným vodítkem pro stanovení priorit hierarchie lidských práv, a to nejen v teorii, ale ale i praxi.

Více než 150 milionů lidí na celém světě je bez domova, 5 milionů lidí je bez státní příslušnosti a více než 220 milionů je nezaměstnaných. A to navzdory skutečnosti, že články 13, 23 a 25 Všeobecné deklarace lidských práv zaručují některá základní lidská práva týkající se zaměstnání, bydlení a práva na návrat do své vlastní země.

Jak motivovat státy k tomu, aby se zapojily do epistemologického přesunu ke konceptu „zvětšování koláče“ a perspektivě investování do základních lidských práv? Epistemologický posun vyžaduje přehodnocení toho, co motivuje lidi a země k tomu, aby si vážili základních lidských práv a investovali do nich.

Jakmile začneme rekonceptualizovat komplexitu faktorů, které motivují lidi a státy, můžeme vytvořit sadu robustnějších řešení problémů souvisejících s lidskými podmínkami. Můžeme začít povzbuzovat všechny země, aby zaručily základní lidská práva v praxi, nikoli pouze teoreticky.

Tento nový teoretický rámec by mohl být začátkem toho, jak se můžeme pomalu odklonit od „zero-sum“ konceptu směrem k renesanci smysluplné ochrany lidských práv v 21. století.

Autorem tohoto článku je James M Heller, Esq. Letos na jaře vyučuje lidská práva a mezinárodní humanitární právo pro SUNY/ESC.

Written by: James Michael Heller

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru