Zaměřeno na studenty: Michal Pažák

U studentů není výjimkou, že po prvním semestru nebo dokonce celém prvním ročníku studia změní školu, na které studují. Než najdete ten správný program, někdy to trochu trvá, zvlášť, když vám záleží na kvalitě studia, které by vám mělo umožnit uvolnit veškerý váš skrytý potenciál. V tomto příspěvku jsme si povídali s Michalem Pažákem, kapitánem slovenského mužského florbalového reprezentačního týmu a útočníkem jednoho z nejlepších českých profesionálních florbalových týmů, Sparty Praha. Michal přestoupil na University of New York in Prague po roku stráveném na státní vysoké škole a nyní zde studuje obor Sportovní management. Ochotně souhlasil, že se s námi podělí o své názory na rozdíly mezi českým a americkým stylem vzdělávání a řekne nám také něco o své profesionální florbalové dráze. 

UNYP nabízí jediný studijní program v Česku, který vás připraví na to stát se efektivním lídrem ve sportovním odvětví.

Bakalářský program Obchodní administrativa se zaměřením na Sportovní management je v rámci Česka jedinečný, protože dokáže studenty vybavit na to, aby se pustili do obchodní činnosti v rámci kteréhokoli sportovního odvětví. Sportovní studijní programy nabízené na většině ostatních univerzit se zaměřují hlavně na vzdělávání trenérů, vytváření tréninkových rozvrhů a stravu pro sportovce – zatímco na UNYP připravujeme naše studenty, aby se stali týmovými manažery, koordinátory sportovních akcí, sportovními agenty či marketingovými profesionály v oblasti sportovního průmyslu. 

Proč sis na UNYP vybral program sportovního managementu? 

Když jsem se rozhodl změnit univerzitu, měl jsem už jasnou vizi, že pro získání svého titulu bych měl studovat výhradně v angličtině. I v České republice a na Slovensku se sportovní průmysl stává čím dál tím víc mezinárodním a pokud je mezinárodní kariéra i vaším cílem, je dobrá angličtina nezbytností.  Tento první semestr je pro mě samozřejmě velmi náročný, protože svou dokonale plynulou angličtinu teprve buduji, ale jako sportovec mám výzvy rád. Vyhlídka na úspěšnou kariéru je pro mě tou nejlepší motivací – ať už s ohledem na jazykové dovednosti nebo vysokoškolské vzdělání obecně – a proto jsem se rozhodl spíše změnit školu než své studium předčasně ukončit. Budoucnost je vždy nejistá a kdykoli se můžete ocitnout v situaci, kdy vám nedostatečné vzdělání zabrání v profesním růstu. Bakalářský obor Obchodní administrativa se zaměřením Sportovní management byl pak čistě přirozenou volbou. Miluji sport a dělám ho již od dětství, takže tento program byl skvělou příležitostí, jak spojit svou vášeň pro něj s obchodní teorií a dalšími předměty. 

Jak ses dostal k profesionálnímu florbalu?

Florbal jsem začal hrát ve druhé třídě základní školy, když mi bylo asi osm nebo devět let. Ve škole jsem se také věnoval fotbalu, basketbalu, atletice, badmintonu, všemu možnému, kde jsem se mohl hýbat. Když jsem se dostal do bodu, kdy bylo při mém školním rozvrhu náročné zapojit se do všech těchto aktivit, zvolil jsem si florbal. Všichni moji dětští sportovní hrdinové byli hokejisté – jedním z mých nejoblíbenějších sportovců byl a stále je Marian Hossa – možná proto jsem se rozhodl pro sport hraný hokejkou. Poté jsem vstoupil do slovenského týmu ATU Košice, kde jsem získal skvělou zkušenost. V 17 letech jsem se dostal do mužského A týmu a hned během mé druhé sezóny tam jsme získali titul. Po pár dalších sezónách jsem se rozhodl přesunout do Prahy. Byl jsem v kontaktu se Spartou Praha a po několika zkušebních trénincích s nimi jsem dokázal, že mám týmu co nabídnout, a byl jsem přijat. Za Spartu hraju moc rád a už se nemůžu dočkat další sezóny. Když jsem hledal novou univerzitu, vedení Sparty mi navrhlo UNYP, částečně proto, že Sparta a UNYP už mají za sebou dlouhé a úspěšné partnerství. 

Jak se ti daří spojovat školu se svou profesionální florbalovou kariérou?

Není to jednoduché, ale ani nemožné. Rozhodně to jednoho naučí skvělému time managementu! Nejprve se musíte ujistit, že se žádný z vašich předmětů nekryje s tréninkem nebo se zápasy. Musíte být pořád skvělí v obou sférách, nepřestávat trénovat a přitom nezapomínat pracovat na domácích úkolech a přípravách na předměty. Na rozdíl od některých českých státních vysokých škol nesmíte na UNYP chybět na žádné hodině a musíte být na každou z nich připraveni. Děláme spoustu prezentací a skupinových úkolů a třídy jsou malé, takže neexistuje způsob, jak byste se mohli povalovat na lavici někde vzadu. Profesoři dbají na to, aby se všichni zapojovali, což je dobré; je to velmi aktivní proces učení. Udělalo na mě také velký dojem, jak rychle a efektivně se během vypuknutí koronaviru UNYP podařilo převést všechny předměty na virtuální výuku. Nevynechali jsme jedinou hodinu a jsem rád, že jsem neztratil čas a mohu pokračovat ve svém úsilí na dokončení studia. Dobře vím, že spoustě jiných vysokých škol se nepodařilo na krizi tak dobře adaptovat. Toto je samozřejmě teprve můj první semestr, ale už mám oblíbený předmět; College Algebra (Vysokoškolská algebra) s profesorem Aaronem Johnsonem, kterou jsem měl online už od začátku semestru. S ohledem na svůj napjatý harmonogram oceňuji příležitost mít některé předměty online, protože to ušetří spoustu času při dojíždění. Baví mě ale také chodit do kampusu, protože být součástí opravdových společných diskusí se spolužáky je úžasné. Můj obor studují lidé z mnoha různých zemí a je skvělé poznat jejich světonázor a dozvědět se o něm něco víc. Myslím si, že tato zkušenost pro mě bude v budoucnu, až budu pracovat v mezinárodním sportovním průmyslu, velmi přínosná. 

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru