Mají studenti skutečně prospěch ze studia v zahraničí?

Svět se v důsledku globalizace v posledních několika desetiletí dramaticky změnil a české univerzity se tomuto faktu musely přizpůsobit. Velké množství vysokoškolských institucí v Praze přitahuje studenty z různých zemí – například na UNYP máme studenty z více než 60 zemí a profesory z více než 25 zemí světa. Možná máte pochybnosti o tom, zde je studium v zahraničí pro studenty prospěšné. Odpověď je jednoznačná: určitě ano!

Požádali jsme novou prezidentku školské rady Friederike Haag, aby se s námi podělila o své zkušenosti ze studia v multikulturním prostředí na UNYP. Frederike, původem z Německa, je na UNYP ve třetím ročníku bakalářského programu Psychologie.  

Čím podle tebe UNYP láká zahraniční studenty?

Kromě atraktivní a cenově dostupné možnosti studia americké programu si myslím, že je to zčásti lokací v krásném městě Praha, přiměřenými životními náklady a možností studovat v menších skupinách. Praha je skvělé město – nejen kvůli historii a krásné architektuře, ale také díky svému dynamickému městskému životu plného koncertů a gurmánských festivalů.

Studium v zahraničí – získej přátele z celého světa!

University of New York in Prague nabízí osobnější zážitek s menšími studijními skupinami vedenými kvalifikovanými profesory. Po studiu ve Stuttgartu, kde jsou studijní skupiny velké a je tam náročnější najíst si přátele a vytvořit si vztah s profesory, je UNYP dokonalá. Mluvila jsem s několika svými vrstevníky a zjistila jsem, že mnoho z nich mělo podobné zkušenosti a o UNYP se jim líbilaze stejného důvodu.

Jaký přínos představuje pro studenty studium v multikulturním prostředí?

Jedna z prvním přednášek, kterou si projde každý student UNYP, je mezikulturní komunikace. Ta umožňuje porozumět kulturám a zvykům ostatních. Prvním přínosem je tedy osobní zkušenost při komunikaci s lidmi z ostatních kultur, což má velkou hodnotu pro někoho, kdo chce pracovat v mezinárodních společnostech. Kromě přednášek je zajímavé zajít si se spolužáky na kávu a popovídat si o nejnovějším dění ve světě. To je něco, čemu jsem se začala věnovat více s mým podcastovým klubem Mined Matter.

Jakou jsou podle tebe hlavní problémy při studiu v zahraničí?

Žít sám v cizí zemi je na studiu v zahraničí to nejtěžší. Zpočátku se vám může po domově stýskat (hlavně když nemluvíte jazykem dané země) a může být problém najít si nové přátele. Časem a s trochou odvahy se to ale zlepší. Svým způsobem je to nedílná a důležitá část studia v zahraničí. Je to jako byste se testovali a zjišťovali, co se vám podaří ve velkém světě. Najíst si práci, vytvořit kontakty a objevit prostor pro záliby jsou věci, které se začnete pomalu učit. Až překonáte prvotní problémy, uvidíte, že vás tato zkušenost posilní a přinese vám nové zkušenosti.

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru