Trávení vánočních svátků po česku

V rámci studia v zahraničí na UNYPu můžete zažít mnoho nezapomenutelných momentů. Samozřejmě potkáte spolužáky z více než 60 zemí světa a seznámíte se s jejich kulturou, ale když už studujete v České republice, je dobré poznat i české tradice. Pro ty z vás, kteří se v prosinci zdržíte v Praze, máme ucelený přehled českých vánočních tradic spojených s tímto kouzelným časem.

Užijte si příjemnou zimu v Praze při studiu na UNYP

Zaměříme se pouze na tradice, které se konají v průběhu měsíce prosince. Nejedná se o lekci z historie, ale spíše nápovědu, abyste mohli zapůsobit na místní přátele.

Vánoční cukroví

V českých rodinách začíná vánoční sezóna většinou právě těmito dobrotami. Ty se neomezují jen na perníčky – každá rodina má svůj milovaný mix domácích dobrot a často  se jich pečou desítky. Pečení cukroví je obvykle společenskou událostí, do které se zapojuje celá rodina. Nejzarytější maminky začínají s přípravou vánočního cukroví již koncem listopadu, aby bylo cukroví připravené už na první adventní neděli. Doma upečené vánoční cukroví získáte pravděpodobně od vašich místních přátel, ale dají se běžně koupit i v obchodech.

Adventní neděle

Každá česká rodina má doma vánoční věnec se čtyřmi svíčkami. Svíčky se zapalují o adventních nedělích před Štedrým dnem, které jsou plné svátečních aktivit a vzrušení. Členové rodiny spolu tráví čas, navštěvují příbuzné nebo si užívají vánoční trhy. Některé rodiny tento den využívají k pečení vánočního cukroví a přípravě domácnosti na svátky.

Mikuláš 

Tento den se v mnoha zemích slaví různě. Můžete narazit na skupinu tří postaviček – Mikuláše, anděla a čerta. Svatý Mikuláš má na sobě dlouhé bílé nebo červené roucho s vysokým biskupským kloboukem. I přes velký bílý plnovous si ho nelze splést s Santa Clausem! Večer české děti čekají na hodnocení, jak se po celý rok chovaly. Každé dítě musí  Mikulášovi a čertovi předvést písničku nebo básničku a obvykle bývá odměněno pytlíkem sladkostí a ovocem – zlobivé děti však dostávají uhlí a brambory!

Štědrý den

Jedná se o hlavní vánoční svátky v České republice. Obchody bývají zavřené a každý tak nějak dodržuje své vlastní rodinné tradice. Každá domácnost je jedinečná, my si ale popíšeme nejběžnější a nejtradičnější zvyky.

Půst

V rodinách je běžné vyhýbat se konzumaci jakéhokoli jídla až do večeře. Kořeny této tradice jsou složité, ale obecně tato tradice podporuje disciplínu a připravuje na několik dní nepřetržitého stravování. Ti, kteří se dokážou poctivě postit celý den, uvidí na konci dne zlaté prasátko, které symbolizuje hojnost jídla.

Vánoční kapr

Existuje stereotyp, že Češi jedí rybu jen jednou ročně – vánočního kapra, který se podává ke štědrovečerní večeři. Šupiny kapra tradičně symbolizují peníze, takže někteří Češi si šupiny z vánočního kapra dokonce vysušují a nechávají v peněžence, aby si zajistili blahobyt i v novém roce. Vánoční kapr se obvykle podává smažený s bramborovým salátem. V prosinci se prodávají živí kapři z kádí na frekventovaných místech – náměstí, autobusové zastávky nebo před supermarkety.

“Ježíšek”

Českým dětem nosi vánoční dárky Ježíšek (ne Santa Claus). Děti nechávají Ježíškovi na okně seznamy přání, a pokud byly hodné, přinese jim vytoužené dárky. Ježíšek většinou po večeři upozorní rodinu na svou přítomnost zvonkem, což znamená, že dárky jsou připraveny pod vánočním stromečkem.

Vánoční státní svátky (24. prosince – 26. prosince)

Češi tyto dny obvykle využívají k návštěvě svých příbuzných. Rodiny si rozdávají dárky, které u nich Ježíšek „zapomněl“. Běžné je také sledování vánočních filmů – i přes široký výběr streamovacích služeb si mnoho Čechů stále rádo pustí svůj oblíbený vánoční film na klasických televizních kanálech.

„Silvestr“ 

Silvestr je u mladých Čechů velmi oblíbeným dnem. Rodiny společně s přáteli pořádají večírky s jídlem, pitím i ohňostrojem. V ČR je legální koupit si vlastní zábavní pyrotechniku ​​a a venku ji pouštět.

Toto jsou hlavní zvyky, které dodržuje snad každá česká rodina, ale samozřejmě řada rodin má své vlastní aktivity a tradice. Doufáme, že si tento jedinečný čas užijete a trochu více poznáte Českou republiku a české kamarády.

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru