Jak se zbavit stesku po domově, když studujete v zahraničí

Ve škole vám schválili účast na studiu v zahraničí, kde se budete učit psychologii, literaturu a obchod. Těšíte se, ale jakmile letadlo přistane a vy se ubytuje na studentských kolejích, najednou vás to zasáhne. Jste smutní a stýská se vám po rodině. Všechno je pro vás v nové zemi zvláštní a začínáte se ptát sami sebe, proč jste se na tento program přihlásili. Stesku po domově se bojí hodně lidí, kteří přemýšlejí nad studiem v zahraničí. Tady je pár tipů, jak stesk překonat.

Obklopte se lidmi

Je snadné cítit se izolovaný, když jste pořád jen ve třídě nebo na pokoji. Mějte na paměti, že je spousta lidí ve stejné situaci, také si chtějí najít nové přátele. Pokud studujete v cizině, mnoho univerzit organizuje kluby pro mezinárodní studenty, se kterými můžete vyrazit na výlety, nebo si zajít do kina. Tyto kluby jsou skvělé, pokud chcete prozkoumat nové město a získat přátele, kteří vám pomůžou v situacích, kdy se vám bude stýskat po domově. Když se dobře bavíte, rychle zapomenete, že se vám stýská.

Zůstaňte v kontaktu

V dnešní době je to jednoduché. Stačí vám pořádná wi-fi a můžete být se svými blízkými neustále v kontaktu. Díky FaceTime nebo Skypu můžete vždy, když se cítíte osaměle, zavolat rodičům nebo přátelům. Budete se tak cítit, že máte přehled o tom, co se děje ve vašem rodném městě. Skvěle vám v tom pomůže i Snapchat nebo Instagram, kde můžete s přáteli sdílet každý den z vašeho pobytu v zahraničí.

Objevte město

Studium v zahraničí je hlavně o poznávání nové kultury a objevu nových míst. Ať už studujete v rušném velkoměstě, nebo v poklidném městečku, měli byste začít prozkoumávat okolí. Takže nasedněte do metra, projděte si místní muzea, kavárny, galerie, restaurace a bary. Shlédněte živé představení nebo si kupte lístky do divadla. Využijte tuto jedinečnou příležitost a nezapomeňte na to, že spousta míst nabízí studentské slevy. Tato zkušenost vám připomene, proč jste se vlastně na pobyt v zahraničí přihlásili.

Studujte a studujte

Život v jiné zemi se může z počátku zdát děsivý. Musíte se přizpůsobit nejen jiné kultuře, ale také úplně jinému stylu výuky. Například v západních zemích studenti chodí na spoustu seminářů a učí se praktické věci. Naproti tomu třeba v Asii dbají na formality a mají velmi tradiční formu výuky. Najděte si čas na to, abyste se přizpůsobili a začněte studovat. To může být skvělé rozptýlení od stesku po domově.

Nejste sami

Je důležité uvědomit si jednu věc. Nejste v tom sami. Spousta mezinárodních studentů kolem vás se cítí opuštěných. Je to přirozené emoce, takže na tom není nic špatného. Pokud byste ale přeci potřebovali extra podporu, obraťte se na poradenské centrum, které by měla mít každá univerzita. Určitě vám pomůžou!

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru