Dovednosti, které byste se měli naučit v rámci stáže

Už jsme Vám poradili, kde a jak stáže hledat a jak uspět při pohovorech. To je však pouze začátek. Stáž může poskytnout velmi dobré základy pro Vaši budoucí kariéru, ale může se taky proměnit v naprostou ztrátu času – a to zejména v případech, kdy se nezaměříte na osvojení velmi užitečných dovedností. Věříme, že to není o tom, čemu přesně se na stáži věnujete, ale jak k tomu přistoupíte. Když studujete obor Komunikace a média, neznamená to, že si nemůžete zkusit práci v obchodním oddělení. Stejně tak jako Vás studium Obchodní Administrativy nediskvalifikuje z příležitostí hlásit se do marketingové agentury. Nenechte se odradit vykonáváním opakujících se jednoduchých úkolů, ale rozhodně se vyvarujte stážím, v rámci kterých se od Vás čeká vaření kávy a celodenní nicnedělání. 

K získání vysněné stáže využijte zdroje UNYPu, které máte kdykoli k dispozici

Time Management

Možná si říkáte, že tohle přece dá rozum. Nicméně mnoho mladých profesionálů nebere tento aspekt v potaz. V závislosti na tom, jak si zorganizujete Váš čas, můžete v zaměstnání zazářit anebo o něj přijít. Bez pečlivé organizace času Vám bude Váš talent a vzdělání téměř k ničemu. Chodit včas do práce a na schůzky je samozřejmě jenom špička ledovce. Efektivní rozvržení práce Vás uchrání od zbytečného stresu a vězte, že i Váš pracovní výkon bez něj bude rozhodně vyšší. Začněte s organizací Vašeho kalendáře a pište si svoji denní agendu.  

Připravte se na schůzky

Nikdy nechoďte na schůzky nepřipraveni. I když jde třeba jen o 15ti minutovou záležitost nebo krátkou schůzku s kolegou. Předchozí příprava může značně zkrátit trvání schůzky, a tím zefektivnit i Váš time management. Zároveň to přidá na důvěryhodnosti a zlepší Vaši reputaci před kolegy a nadřízenými. Zásadní je to pak pro setkání s klienty. Všechny schůzky mají téma a cíl. Zjistěte si o tématu co nejvíce, připravte si body, o kterých chcete mluvit, jednotlivé otázky a dokonce se můžete i „prolustrovat“ ty, co se schůzky zúčastní.

Poznejte pracovní prostředí

Úspěch v práci se z velké míry odvíjí i od vztahu s kolegy – určitě se nechcete stát outsiderem. Kolegové, co sice chodí každý den do práce, ale v podstatě s týmem nevyhledávají žádný kontakt nebo a absolutně se nesocializují, nepatří nikdy k těm nejoblíbenějším. Každé zaměstnání má svoji pracovní kulturu. Je rozhodně rozumné být sám sebou, ale snaha začlenit se do nového prostředí je velmi důležitá. Dokonce I jako stážista patříte do kolektivu, a proto musíte dodržovat pravidla, například dodržovat dress-code. Připojte se ke kolegům na oběd, zúčastněte se popracovních aktivit – takto Vaše zkušenost bude mnohem zajímavější a můžete si najít i nové kamarády.

Chtějte zpětnou vazbu

Nikdo po Vás nebude chtít zázraky. Stáž by měla být bezpečným prostředím, ve kterém si můžete vyzkoušet nové věci bez vážných následků. Ptejte se kolegů na Váš pracovní výkon a naslouchejte jim. Obvykle se dozvíte, co je potřeba udělat, abyste se mohli zlepšit. Zeptejte se Vašeho nadřízeného, co se od Vás očekává už dopředu, a nastavte si pravidelné schůzky, na kterých budete hodnotit Váš pokrok. Všem tím dokážete, že Vám na práci záleží a chcete na sobě pracovat.

Buďte upřímní

Nebojte se přiznat chyby a spíše se z nich snažte poučit. Každý je dělá. Dokonce i Váš nadřízený nebo ti nejzkušenější manažeři mohou čas od času šlápnout vedle. Nejdůležitější je však postavit se těmto momentům čelem, být k Vašim nadřízeným a kolegům upřímný, analyzovat situaci a ujistit se, že stejnou chybu nebudete opakovat. Včasné přiznání chyby může často zachránit celý projekt – když víte, co je špatně, dají se věci ještě spravit. Proto je důležité nic neskrývat, když se v takové situaci ocitnete. Dělání chyb z Vás dělá člověka, zatajování chyb zase zbabělce.

Důležitost zmíněných dovedností je obrovská. Pokud si osvojíte tyto zásady během Vaší první stáže, věříme, že růst ve Vašem prvním zaměstnání v průběhu prvních dvou let bude velmi rychlý. V případě, že hledáte stáže už nyní, obraťte se na naši kancelář Kariérního poradenství, kde je vždy k dispozici seznam nabídek od nejrůznějších společností. Zároveň můžete kontrolovat nabídky každý měsíc v naší UNYP kronice. Nejbližší “UNYP Career Days” se uskuteční 19. až 22. dubna. Registrujte se už nyní a “přijďte si” pro nejaktuálnější informace z pracovního trhu. 

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru