Virus, jeho léčba a úloha politické filozofie

Většina velkých filozofických teorií vznikla v obdobích krize. Velci světoví filozofové často přicházeli s převratnými myšlenkami v nelehkých časech, v časech velkých změn. Myslitelé jako byli Platón, Machiavelli, Hobbes, Locke nebo Rousseau – to je jen hrstka autorů, kterým se věnujeme v rámci kurzu „Klasičtí autoři politické teorie“. 

I když je politická filozofie jeden z mých nejoblíbenějších předmětů vůbec, musím přiznat, že učit jej v době, ve které se zrovna nacházíme, z něj dělá ještě zajímavější disciplínu. Některé z nejdůležitějších otázek formulovaných nejslavnějšími filozofy historie se nám vrací v kontextu nouzového stavu a obecného ohrožení zdraví společnosti. Vztah mezi jednotlivcem a komunitou, svoboda a její limity, kvalitní státotvorné vůdcovství…nejsou to nová témata, ale objevují zas a znova pod vlivem okolností a doby, ve které se zrovna nacházíme. 

Ačkoli máme na UNYPu multikulturní akademickou komunitu a naši studenti i učitelé pocházejí z rozdílných koutů světa, mnoho z nás je zvyklá žít ve společnosti, která je charakteristická vlastnostmi, jako jsou stabilita, mír a blahobyt. Fakt, že žijeme ve velmi bezpečném a pohodlném prostředí (Praha a ČR obecně jsou v tomto ohledu úžasným místem), by nás neměl nechat usnout na vavřínech a rozhodně bychom neměli zapomínat, jak křehká demokracie je. Koronavirová krize posledních měsíců nám to velmi důrazně připomněla.

Největším poznatkem, který si z této krize jakožto politický vědec odnáším, je fakt, že demokracii (byť se nám zdá jakkoli stabilní a silná) nelze vnímat jako něco samozřejmého. Musí být chráněna námi všemi. Velmi jednoduchá definice demokracie zní: skupina lidí se rozhodne společně žít, přičemž sdílejí nějaká pravidla a mechanismy, kterými se podílejí na rozhodování mimo jiné i o tom, jak a kde má být hlas každého jednotlivce slyšet. Demokracie tedy potřebuje aktivní občany, ne lidi, kteří pouze akceptují a respektují zákony, které jsou jim předloženy a následně implementovány. Alaine Touraine, francouzský sociolog, tušil, že demokracie může přežít pouze v případě, kdy je podpořena vírou v politickou svobodu a občanskou ctností. Pokud se v rámci jakékoli společnosti pěstuje individualismus a lidé se starají jen o svoje zájmy, nemá demokracie šanci na přežití. Nemůžeme samozřejmě očekávat, že si každý z nás může dovolit investovat veškerý svůj volný čas do politických záležitostí. Je však důležité, aby se každý občan o politiku zajímal a snažil se informovat o tom, co se kolem něj zrovna děje. Musí rozumět odlišným politickým názorům a interpretacím, které mu političtí lídři nabízejí. Pokud totiž občané opustí věci veřejné a dopustí, aby se z politiky stala jen další služba, za kterou si platíme, demokracie a způsob života, jak jej známe, budou odsouzeny k záhubě.

Nouzový stav naší společnosti nastavil zrcadlo a ukázal, čím se můžeme stát. V mnoha zemích nastaly situace, kdy jednotlivé vlády přistoupily k použití nouzových opatření, která nám dočasně odepřela naše ústavní práva. Úmysly mohly být ušlechtilé – zastavit virus a jeho šíření. Nevyhnutelným důsledkem těchto kroků však bylo dramatické omezení našich svobod. Pevně věřím, že tato etapa nám pomohla porozumět důležitosti systému našich práv a svobod, které si v demokratických prostředích užíváme. Je důležité pochopit, že tyto systémy je třeba chránit. Jak už jsem poznamenal, není třeba velkých gest, ale stačí něco tak jednoduchého jako zájem o druhé, o okolí, o komunitu. Doufejme, že jeden z efektů koronavirové krize bude posílení vztahu mezi námi a těmi ostatními, mezi jednotlivcem a komunitou. 

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru