Před více než deseti lety dělal Oscar Hidalgo průzkum o změně Československa na demokratickou společnost a v té době objevil v Praze University of New York in Prague. Příležitost studovat a vyučovat v anglickém jazyce se pro něho ukázala neocenitelnou a začal proto vyučovat na této univerzitě stále více a více kurzů. Nyní je vedoucím katedry Mezinárodních vztahů, ale stále se více cítí jako učitel, než jako administrátor. Tady jsou jeho důvody, proč by studenti měli zvážit studium právě tohoto oboru.

Veřejná služba

Hidalgo by mohl být jedním z nejoptimističtějších lidí zajímajících se o světovou politiku, ale není sám. “Myslím si, že je škoda, že mnoho lidí dnes nemá politiku příliš v lásce,” říká. “Jsou přesvědčení o tom, že je politika spojená s korupcí a politici jsou zlí lidé.” Tento studijní obor přitahuje lidi, kteří projevují skuteční zájem o poskytování služeb svým komunitám a chtějí z naší společnosti vytvořit lepší místo pro život. Podle Hidalga nejsou dobrými občany ti lidé, kteří se pohybují na okraji společenské scény. “Pokud chcete být skutečně dobrým občanem, musíte se zapojit,” tvrdí.

Hidalgův optimismus umocňují jeho studenti. S každým studentem vede rozhovor před tím, než je zařazený do studijního programu a ptá se, proč si zvolil právě tento hlavní obor studia. “Většina se vyjádří v tom smyslu, že chce pomoci vytvořit ze světa lepší místo, říká Hidalgo. “Je to dobře, protože si můžete zapnout televizi a optimismus z vás rychle vyprchá.”

Kariérní možnosti

V současné době nemůžete hovořit o politice bez toho, aniž byste pochopili ekonomiku a naopak. Když máte zájem o jakýkoli způsob zapojení se do mezinárodního společenství, klíčem k tomu, aby se to stalo realitou, je bakalářský titul v oboru Mezinárodní vztahy. Vzhledem k tomu, že hlavní studijní předmět zahrnuje mezinárodní vztahy, které se zaměřují na geopolitickou oblast jako na aplikovanou ekonomiku, která sleduje, jak ekonomika ovlivňuje celosvětové společnosti, akademický titul je skvělou kombinací obchodního i politického aspektu. Podle Hidalga pracuje většina absolventů, kteří se zajímají o mezinárodní vztahy, ve vládě a nebo v nevládních organizacích, zatímco ti, kteří mají raději ekonomiku, nastupují do mezinárodních korporací nebo pokračují ve studiu MBA.

Přemýšlejte sami za sebe

Když v současnosti sledujete zprávy, svět vám může nahánět strach. Terorismus. Uprchlíci. Imigrace. Může být těžké pochopit, jak tyto problémy vznikly a co se s nimi dá dělat, přestože to občas znamená něco jednoduchého. Třeba si vybrat, pro koho hlasovat ve volbách.

Studenti mezinárodních vztahů jsou zvědavější a nepřijímají pasivně názory lidí u moci, ani názory ve zprávách. Namísto toho si kladou otázky sami sobě v širším kontextu a snaží se vžít do situace ostatních. Při rozhodování se ptají, jak mohou dosáhnout těch nejlepších výsledků pro většinu lidí a omezit dopad možných škod.

“Od našich studentů chceme, aby přemýšleli sami za sebe,” říká Hidalgo. “Není to jen o tom, co se učíte, ale i tom, co si sami myslíte a jaký z toho máte pocit.” Sám s tím má své zkušenosti. Vyrůstal a studoval v Baskicku, ale jak říká, za celou dobu se ho nikdo nezeptal na jeho názor. “Klíčem dobrého vzdělávání je, že student přebírá zodpovědnost, je kritický a využívá své znalosti,” říká Hidalgo.

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru