Proč budoucnost závisí na podnikatelích

Podnikatelé a učitelé mohou být podle Dana Shechtmana těmi nejdůležitějšími lidmi, když dojde na světový mír. Mnoho lidí, kteří získají titul v Obchodní administrativě nebo MBA, sní o nastartování vlastní firmy. Co si ale neuvědomují je, že jejich sny mohou také udělat svět lepším místem.
Na konci akademického roku 2016-2017 přišel Dan Shechtman, nositel Nobelovy ceny, do University of New York in Prague přednášet o důležitosti podnikatelů pro budoucnost. Díky urbanizaci a vzdělávání žen, mnoho vyspělých zemí jako jsou i Česká republika a Spojené státy začíná stárnout, jelikož se nerodí tolik dětí. Aby si stát udržel stabilní nárůst populace, každá žena by měla v průměru mít 2,1 dítěte. V České republice je číslo nižší, a to 1,5. Naproti tomu v Nigérii je porodnost 6,8. Shechtman upozornil na to, že většina zemí s vysokou porodností má velmi nestabilní ekonomickou situaci a politické režimy. „Pokud se podíváte na všechny státy, ve kterých se odehrává nějaký vnitřní konflikt, najdete jednu společnou věc – chudobu,“ říká Shechtman.
Chudobu a chaos, kteří přicházejí ruku v ruce, jde porazit díky podnikatelům. Start up organizace dokážou přinést obchod do regionů, kde to doposud chybělo. Je ale třeba zajistit alespoň základní vzdělání se zaměřením na vědu, technologii, inženýrství a matematiku, tvrdí Shechtman. Programy jako Obchodní administrativa a MBA mohou být velmi důležité, jelikož připraví spoustu lidí na manažerské pozice, díky kterým se nové společnosti rozrostou. „Učitelé jsou ti nejdůležitější lidé, protože nesou budoucnost země ve svých rukou,“ říká Shechtman.
Shechtman je uznávaný vysloužilý profesor na Izraelském technologickém institutu, kde učí své studenty, jak může podnikání přinést stabilitu. 

Související články

Kronika UNYP

Vaši e-mailovou adresu použijeme pouze pro zasílání novinek. Vaše soukromí je pro nás důležité.

Pro více informaci si stáhněte UNYP Brožury.


UNYP logo

Kontakty

University of New York in Prague
Londýnská 41, 120 00 Praha


IČ: 25676598
Telefon: +420 224 221 261   Skype
E-mail: unyp@unyp.cz

Zpět nahoru